9. april 2024 19:30

Irena Vujović: Srbija posvećena zelenoj agendi, značajna saradnja sa francuskim kompanijama

Izvor: TANJUG

podeli vest

Irena Vujović: Srbija posvećena zelenoj agendi, značajna saradnja sa francuskim kompanijama

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD  - Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila je danas da je Srbija izuzetno posvećena zelenoj agendi, kao i zelenim kapitalnim projektima, zbog čega je veoma značajna pomoć i saradnja sa francuskim kompanijama koje su širom Evrope prepoznate kao lideri u upravljanju otpadnim vodama.

Na pitanje šta kompanije u Srbiji mogu da nauče u tehnološkom smislu od Francuske, Vujovićeva je za Tanjug rekla da naša zemlja već realizuje neke važne projekte i da ima mogućnost da odabere najbolje strane i domaće konsultante kako bi se izbegle neke greške, ali da je neophodno da ima saradnju sa francuskim kompanijama, budući da su one prepoznate kao lideri u upravljanju otpadnim vodama.

Ministarka je istakla da je planirano da Srbija u narednom periodu realizuje projekte za više od 300 postrojenja za preradu otpadnih voda i da je važno da se osluškuju potrebe građana.

"Francuske kompanije su, inače, poznate širom Evrope kao lideri kada govorimo o upravljanju čvrstim otpadom, o upravljanju otpadnim vodama i iz tog razloga je neophodno da imamo saradnju, dakle da oni prate projekte, da vidimo koja je to najbolja tehnologija, ali ta tehnologija se ubrzano menja i napreduje. Zahvaljujući saradnji sa stranim ekspertima i stranim razvojnim bankama, mi imamo mogućnost da odaberemo najbolje konsultante kako strane, tako i domaće, kao i da ne napravimo greške koje su možda neke druge opštine i gradovi širom Evrope pravili u nekom prethodnom periodu", navela je Vujović.

Dodala je da je baš zato što Srbija "grabi" evropske standarde i prilagođava zakone sa evropskim direktivama, neophodno da ima evropske partnere, njihovo znanje i iskustvo.

"Već imamo fantastičnu saradnju, pre svega sa Francuskom razvojnom agencijom sa kojom gradimo regionalne centre za upravljanje čvrstim otpadom. I imamo dobro iskustvo kada govorimo o francuskim kompanijama koje su lideri u Evropi", rekla je ona.

Vujovićeva je ukazala da Srbija nema puno iskustva u gradnji regionalnih centara ili postrojenja za preradu otpadnih voda, ali da zahvaljujući poseti predsednika Srbije Aleksandra Vučića Parizu i njegovim odnosima sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom može da se zatraži pomoć pri realizaciji tih projekata od onih koji su najbolji u tome.

Govoreći o projektima koji su u planu i koji se trenutno realizuju, podsetila je da se trenutno radi regionalni centar u Sremskoj Mitrovici, a kada je reč o postrojenjima za preradu otpadnih voda ističe da je završen izbor izvođača za postrojenje u Apatinu i u Bečeju, a da slede Pećinci, Priboj i Valjevo.

"Već su krenula postrojenja i to su postrojenja do 50.000 ekvivalent stanovnika, to znači stanovnici plus privreda koja će gravitirati ka tom postrojenju i ono što je neophodno jeste prateća kanalizaciona mreža, dakle nismo mi mogli da izgradimo postrojenje pa onda nakon toga kanalizaciju, sve to mora da bude u približno sličnim terminima kako bi moglo da počne sa radom i naravno da će nam tu biti potrebno nakon toga pomoć pri održavanju", navela je Vujovićeva za Tanjug.

Ministarka je ukazala i da su planirani veliki kapitalni projekti i u Beogradu dodajući da je Veliko selo izuzetno kompleksan projekat čijoj realizaciji treba da prethode analize, studije, dodatna merenja, kao i da se obezbede potrebna sredstva.

"To je projekat koji će obuhvatiti preko milion i po stanovnika, odnosno ekvivalent stanovnika, dakle mi takvo postrojenje nemamo u Srbiji, te veličine i gabarita, naravno da takvo postrojenje i zaslužuje naš glavni grad koji je metropola i zato to dugo i traje. Ta postrojenja su svakodnevna tema svih nas i da smo veoma posvećeni na realizaciji tih projekata i da nam je neophodna pomoć, evo u ovom slučaju kad govorimo o francuskim kompanijama, upravo i njihovo iskustvo", pojasnila je Vujovićeva.

Naglasila je da su važne aktivnosti i projekti ministarstva za zamenu kotlova i prelazak na ekološki prihvatljivije energente.

"To su stvari kojima je Vlada Srbije posvećena i zato smo i govorili da je uvek jedan od prioriteta zaštita životne sredine. I to se sad stvarno vidi. Mnogo koštaju ti projekti, mnogo je vremena neophodno da se oni izrade, ali isto tako već imamo rezultate na terenu i to je ono što govori u prilog tome da se trudimo da ispunimo sve ono što smo obećali", rekla je ona.

Vujovićeva je navela i da se Srbija uvek trudila da obezbedi sredstva, ne samo od Evropske razvojne banke već i kineskog kredita, kako bi gradila zelenu infrastrukturu da bi reke, zemljište i vazduh bili čistiji.

"Ne možete samo gledati nijedan segment životne sredine voda dakle i taj aspekt postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Paralelno sa tim se rade upravo i regionalni centar, i regionalni centar je da skup objekata koji čine modernu deponiju i regionalni ili reciklažni centar kako kada. Gde svaki objekat ima svoju funkciju, gde se u najboljem i najsavremenijem mogućem smislu tretira čvrsti otpad, Ministarstvo životne sredine, obično insistira na mehaničko-biološkom tretmanu tog otpada kako bi se ispoštovali principi cirkularne ekonomije", navela je ona.