30. april 2024 16:09

Ivan Mrkić: Srbija među prvima prihvatila kineski vizionarski projekat "Pojas i put"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ivan Mrkić: Srbija među prvima prihvatila kineski vizionarski projekat "Pojas i put"

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD - Član Nacionalnog saveta za saradnju sa Rusijom i Kinom i nekadašnji ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić rekao je da je Srbija pre 11 godina među prvima prihvatila vizionarski projekat "Pojas i put" koji je tada izneo predsednik Kine Si Điping.

Mrkić je to rekao na otvaranju medijskog i naučnoistraživačkog seminara Srbije i Kine, u organizaciji novinskih agencija Tanjug i Sinhua, na kojem je predstavljen izveštaj Instituta Sinhua "Izgradnja zajednice zajedničke budućnosti čovečanstva: Savremeni značaj i opipljiva dostignuća" i dodao da je tadašnja odluka bila usklađena sa poimanjem Srbije o međunarodnim odnosa i sve snažnijom ulogom koju Kina igra u današnjem svetu.

"Mi se toplo nadamo da će Pojas i put, odnosno novi put svile, opstati u godinama koje dolaze. Znamo da je uveliko nadmašila Maršalov plan koji se po efektima sa Pojasom i putom ne može ni meriti", rekao je Mrkić.

Ocenio je da to pre svega govori da Kina svesrdno deli svoj uspeh i privredni rast sa ostatkom sveta.

"Današnja Srbija je u poslednjih 12 godina enormno uvećala razmenu sa Narodnom Republikom Kinom. Kina je danas vodeći strani investitor u Srbiji i modernizacija i izgradnja železničke i putne infrastrukture postaju simbol naše uspešne saradnje", rekao je Mrkić i istakao želju da ona bude još veća,

Dodao je da je uvećanje razmene bilo moguće zbog kineskog pristupa koji između ostalog ukazuje na spremnost Kine da se drugima deli povoljnosti svoje privrede i tržišta.

"Posebno naglašavamo da smo prošle godine uz prisustvo predsednika Aleksandra Vučića potpisali u Pekingu Sporazum o slobodnoj trgovini koji će u godinama pred nama pokazati sve i brojne prednosti", rekao je Mrkić.