14. maj 2024 13:35

Potpisan memorandum o osnivanju "Saveta evropskih poslovnih udruženja i privrednih komora Srbije"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Potpisan memorandum o osnivanju "Saveta evropskih poslovnih udruženja i privrednih komora Srbije"

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Evropska poslovna udruženja i bilateralne komore, koje zastupaju interese kompanija sa evropskim kapitalom u Srbiji, potpisale su danas memorandum o osnivanju "Saveta evropskih poslovnih udruženja i privrednih komora Srbije" u prisustvu komesara Evropske unije za susedsku politiku i proširenje Olivera Varheljija.

Jedan od glavnih ciljeva udruženja biće poboljšanje trgovinskih odnosa između zemalja evropskog kontinenta i Srbije.

Pored toga, Savet će raditi na daljem razvoju i unapređenju pravnog, institucionalnog i konkurentnog poslovnog okvira za uspešno poslovanje svih kompanija koje deluju u Srbiji, kako onih sa međunarodnim, tako i sa lokalnim kapitalom.

Evropski komesar Oliver Varhelji izjavio je da ovaj memorandum pokazuje veoma jake ekonomske i trgovinske veze između EU i Srbije, ali pokazuje i da se evropski biznisi takođe spremaju da Srbija u bliskoj budućnosti postane članica EU.

"Više od 2.000 evropskih i srpskih kompanija okupljeno je u 13 poslovnih asocijacija koje predstavljaju 16 zemalja i svi su se okupili da stvore ovu Evropsku privrednu komoru za Srbiju", rekao je Varhelji.

Istakao je da su evropske kompanije otvorile mnoga radna mesta i uložile milijarde evra u srpsku privredu, kao i da su se sada ujedinile radi ubrzanog ekonomskog razvoja Srbije i njenog ulaska u EU.

"Investicioni otisak EU i trgovinski odnosi direktno donose koristi građanima, zaposlenima i kupcima Srbije, ali i podstiču privredni rast Srbije. Sada vidimo Srbiju koja je sasvim drugačija ako pogledamo samo 10 godina unazad. Srbija je udvostručila svoj BDP. Srbija postaje odlično čvorište za strane direktne investicije. Srbija ima najnižu stopu nezaposlenosti koju smo ikada videli. Srbija je uspela da smanji svoj državni dug. Tako da mislim da je ekonomski uspeh zemlje ne samo vidljiv, već postaje njen zaštitni znak", rekao je Varhelji.

Istakao je da su Srbija, njeni proizvodi i ljudi sada sastavni deo evropske privrede. "Robna razmena između EU i Srbije dostigla je sada 40 milijardi evra godišnje. Izvoz Srbije u EU porastao je šest puta u prethodnih 15 godina, sa 3,2 milijarde evra iz 2009. godine na više od 18 milijardi evra prošle godine. Kompanije iz EU su sada uložile 20,5 milijardi evra u Srbiju od 2010. do 2022. To je više 60 odsto svih investicija u Srbiji", kazao je Varhelji i dodao da je to rezultat statusa koji Srbija ima kao zemlja kandidat za pristupanje EU, ali i saradnje Vlade Srbije i Evropske komisije.

"Videli smo nove puteve, železnice, poboljšanje regulatornog okruženja, ubrzanu digitalizaciju, rast obnovljivih izvora energije, upravo smo potpisali još jedan projekat obnovljive energije i još mnogo toga. Promene koje doprinose stvaranju stabilne i održive osnove na kojoj je živa konkurentna privreda rasla i može da raste i dalje", rekao je Varheji.

Naglasio je da BDP Srbije trenutno iznosi 44 odsto prosečnog BDP-a EU po glavi stanovnika.

Istovremeno, proširenje EU je prioritet i sada je na vrhu dnevnog reda EU, dodao je.

"Zbog toga je Evropska komisija na sto stavila ponudu - Plan rasta EU koji nudi da se region uvede u jedinstveno tržište EU i istovremeno produbi regionalnu ekonomsku integraciju Zapadnog Balkana. Pored toga, plan rasta će otključati dodatnih šest milijardi evra podrške podeljene na dve milijarde evra grantova i do četiri milijarde evra zajmova za region u celini", kazao je evropski komesar.

Kako je naveo, to bi omogućilo preduzećima da već ove godine uvedu jedinstven evropski platni prostor.

"To bi značajno smanjilo troškove poslovanja za evropska preduzeća u Srbiji i za trgovinu srpskih kompanija sa Evropom. Želimo da vidimo skraćeno vreme čekanja na granicama kroz inicijativu tzv. zelenih traka. Smanjenje troškova rominga. Ugovori o ocenjivanju usaglašenosti za specifične industrijske proizvode i priznavanju veština i kvalifikacija. Ova lista je izuzetno duga, ali mi gledamo na vas preduzeća, da upotpunite ovu listu jer smo tu da isporučimo Evropu čak i pre ulaska Srbije", rekao je Varhelji.

Plan rasta, kako je naveo, treba da otključa potencijal celog regiona.

"To će se dogoditi samo ako poslovna zajednica bude deo ovoga. I to će se dogoditi samo ako vlada donese sve ispravne odluke da preduzeća budu deo ovoga. Mislim da smo na početku preduzimanja ovih koraka i takođe pokušavamo da se pozabavimo poremećajima na tržištu i da obezbedimo da se kompanije takmiče na ravnopravnoj osnovi i promovisaćemo pristup koji kanališe ekonomske resurse na najefikasniji način za kretanje Srbija još dalje na EU putu", zaključio je Varhelji.

Memorandum o osnivanju Saveta potpisale su Belgijsko-srpska poslovna asocijacija, Confindustria Srbija, Hrvatski poslovni klub, Francusko-srpska privredna komora, Britansko-srpska privredna komora, Helensko privredno udruženje Srbije, Komora italijansko-srpskih privrednika, Holandsko-srpsko poslovno udruženje, Poljsko-srpska privredna komora, Nemačko-srpska privredna komora, Nordijska poslovna alijansa, Slovenački poslovni klub, Švajcarsko-srpska trgovinska komora.

Događaju su prisustvovali i ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofre, zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Plamena Halačeva i ministarka za evropske integracije Tanja Miščević.

Procenjuje se da u Srbiji posluje više od 5.000 kompanija sa evropskim kapitalom, koje su stvorile više od 200.000 radnih mesta.

Savet će raditi na zagovaranju i podsticanju implementacije strategija koje će ojačati saradnju između Srbije i ostalih evropskih tržišta, osnažujući time regionalnu ekonomsku stabilnost i rast.

Evropski savet poslovnih udruženja i komora u Srbiji trenutno broji 13 članova.