15. maj 2024 14:46

Evropska komisija: Ekonomski rast Srbije ove godine 3,5 odsto, u 2025. ubrzanje na 4,3 odsto

Izvor: TANJUG

podeli vest

Evropska komisija: Ekonomski rast Srbije ove godine 3,5 odsto, u 2025. ubrzanje na 4,3 odsto

Foto: Shutterstock.com/Quinta, ilustracija

BRISEL - Ekonomski rast Srbije će ove godine iznositi 3,5 odsto i u 2025. ubrzati na 4,3 odsto, navodi se u danas objavljenoj Prolećnoj ekonomskoj prognozi za 2024. za zemlje Evropske unije i kandidate za članstvo koju je objavila Evropska komisija (EK).

Ekonomski rast u Srbiji je u poslednjih nekoliko kvartala ubrzan i predviđa se da će postepeno dodatno ojačati u narednim godinama, ističe se u izveštaju.

Očekuje se da će pokretač rasta u Srbiji biti privatna potrošnja, zbog rasta realnih prihoda, kao i izvoz koji ima koristi od širenja proizvodnih kapaciteta zahvaljujući snažnom prilivu stranih direktnih investicija (SDI).

Evropska komisija predviđa da će se inflacija u Srbiji polovinom 2024. vratiti u željeni okvir Narodne banke Srbije od tri odsto plus-minus 1,5 odsto, reagujući na efekte prethodnog monetarnog zaoštravanja, sporijeg tempa uvezene inflacije i pada inflatornih očekivanja.

Prema prognozi, stopa inflacije u Srbiji će dodatno usporiti u 2025. i biti malo iznad tri odsto, u skladu sa pretpostavljenim popuštanjem rasta globalnih cena i usporavanjem rasta plata.