16. maj 2024 15:08

Srbija druga zemlja članica GPAI koja je pokrenula AI4SME portal

Izvor: TANJUG

podeli vest

Srbija druga zemlja članica GPAI koja je pokrenula AI4SME portal

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Centar za digitalnu transformaciju Privredne komore Srbije, u saradnji sa Vladom Srbije, predstavio je danas kompanijama AI4SME portal, čiji je cilj povezivanje tradicionalnih malih i srednjih preduzeća sa 15 prijavljenih kompanija na ovom portalu, koje implementiraju programe veštačke inteligencije.

Centar za digitalnu transformaciju PKS, kroz saradnju sa organizacijom za promociju veštačke inteligencije AI Singapurom i Globalnim partnerstvom za veštačku inteligenciju (GPAI), dobio je priliku da razvija, lokalizuje i implementira srpski AI4SME portal.

Srbija je, posle Singapura, druga zemlja članica GPAI koja je pokrenula portal sa 15 AI vendora (dobavljača usluga) i više od 30 objavljenih uspešnih priča.

Direktor centra za digitalnu transformaciju PKS Predrag Nikolić podsetio je da je ovaj centar osnovan pre šest godina s ciljem digitalizacije srpskih kompanija, ali da se u međuvremenu desio brz razvoj veštačke inteligencije.

Njihov inicijalni interes, kako je naveo, bio je da konvencionalnu tehnologiju spuste među tradicionlna mala i srednja preduzeća.

"Trend veštačke inteligencije se javio nedugo zatim i bilo je potrebno da napravimo jedan novi program i novu metodologiju konsaltinga za primenu veštačke inteligencije u privredi, tako da sad završavamo taj drugi program pružanja podrške na polju primene tehnologije veštačke inteligencije", rekao je Nikolić.

Kako je naveo, iz dana u dan se dobijaju nove primene veštačke inteligencije.

"Na nama je ovde da privredi približimo sve te dobre strane i da demistifikujemo nešto što su možda danas i teorije zavere vezane za veštačku inteligenciju. Ono što je jedan od logičnih poteza, s obzirom da je Srbija pristupila Globalnom partnerstvu za veštačku inteligenciju, kao jedna od 29 zemalja, jeste da CDT bude neko ko će zapravo da umrežava tradicionalnu privredu i tehnološku stranu, odnosno vendore koji u svojoj paleti proizvoda imaju tehnologije na bazi veštačke inteligencije", rekao je Nikolić.

Istakao je da AI4SME portal trenutno broji 15 kompanija koje nude svoje usluge, ali se očekuje da taj broj raste.

"Osmišljeno je da CDT bude zapravo čvorište gde će tradicionalne kompanije tražiti pomoć, demistifikovati tehnologiju, upoznati se sa potencijalima", kazao je Nikolić.

Dodaje da edukacije čini oko 50 odsto procesa digitalizacije, te da će oni raditi upravo na tome.

"CDT je ove godine, tj. krajem prošle godine, otvorio i program podrške tehnološkoj strani. Dakle, odlučili smo se da sada prikupimo nešto što je zajedničko u nekoliko industrija kao problematika, da to delegiramo tehnološkoj strani kako bi onda oni pronašli rešenja i onda kroz jednu vertikalu spustili na što više svojih korisnika", poručio je Nikolić.

Savetnik u kabinetu predsednice Narodne skupštine Stefan Badža istakao je da je Srbija, kao prva u regionu, 2019. donela strategiju za razvoj veštačke inteligencije.

"S obzirom da je došlo do velike primene generativne veštačke inteligencije, mi smo se ipak tu zatekli spremni i sa dobrom infrastrukturom i sa mehanizmom da podržimo i prvredu i kompanije da razvijaju rešenja, ali takođe i da ih primenjuju", kazao je Badža naglasivši da je ključnu ulogu u tome igrao CDT.

"Ono što svakako mi vidimo, jeste i podrška predsednika Vlade i predsednica Narodne skupštine da se što više razvije i primenjuje veštačka inteligencija. Mi to vidimo kao jednu veliku priliku za Srbiju, kao što vidimo i digitalnu transformaciju sveukupno", naveo je.

Badža je istako da je Srbija među najjačim svetskim privredama prepoznata kao značajan partner kada je u pitanju veštačka inteligencija, kao i da se trenutno radi na strategiji za razvoj veštačke inteligencije za 2030. godinu.

"Želimo da podržimo domaće kompanije koje razvijaju rešenje u oblasti veštačke inteligencije, da imaju bolji pristup tržištu i da mogu lakše da plasiraju svoje proizvode. Radićemo i na obuci radne snage, na prekvalifikacijama, dokvalifikacijama koje će omogućiti da ljudi budu spremni i za primenu ovih alata kako bi omogućili da nema mogućih gubitaka poslova, nego da imamo samo povećanje produktivnosti i bolji kvalitet rada", naglasio je.

Badža je najavio veliki samit na ministarskom nivou, koji će se održati u Beogradu krajem oktobra.

"Biće pozvani svi ministri iz ovih 29 zemalja (GPAI), a svi koji budu na ovoj platformi imaće pristup ne samo tržištu Srbije, nego i tržištu svih ovih 29 država među kojima su SAD, Kanada, Velika Britanija, Francuska i Nemačka", poručio je Badža.

To će, kako je naveo, omogućiti veći izvoz rešenja veštačke inteligencije iz Srbije i veći pristup domaćih kompanija međunarodnom tržištu.

"Globalno partnerstvo za veštačku inteligenciju nije samo neka vrsta političke inicijative, nego je nešto što je veoma značajno i za privredu", zaključio je Badža.

Učesnici skupa imali su priliku da se upoznaju sa primerima dobre prakse implementacije AI rešenja u privatnom sektoru. 

Kompanija Street Guys Hospitality u ugostiteljstvu, zahvaljujući softveru zasnovanom na veštačkoj inteligenciji, unapredila je organizaciju posla i značajno povećala celokupunu prodaju.

Korišćenjem napredne analitike, "aTavola" ugostitelji mogu da pretvore operativne podatke u korisne uvide, omogućavajući poboljšane procese i efikasnije poslovanje.

Portal AI4SME pruža priliku srpskim AI vendorima i malim i srednjim kompanijama da urade i test spremnosti na AI, koju je kreiralo Globalno partnerstvo za veštačku inteligenciju (GPAI).