17. maj 2024 09:39

Jelena Begović: Povezujemo se sa Kinom u oblasti razvoja nauke i tehnologije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Jelena Begović: Povezujemo se sa Kinom u oblasti razvoja nauke i tehnologije

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Od Kine koja mnogo ulaže u razvoj nauke, zbog čega se i tehnologija u toj zemlji brzo razvija, može se puno naučiti, pa Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja ima strateške projekte koje otvara za naše naučnike, da se povežu sa odgovarajućim institutima i fakultetima u Kini i da zajedno rade na projektima od biotehnologije do veštačke inteligencije, izjavila je danas resorna ministarka Jelena Begović.

Govoreći o memorandumima potpisanim sa Kinom, ona je za RTS rekla da je reč o tri memoranduma, od kojih su prva dva vezana za kinesku agenciju za istraživanje svemira i naše uključivanje u to kako svemir iskoristiti u mirnodopske svrhe za istraživanje, za razvoj tehnologije i za razvoj inovacija.

"Jedan od ovih memoranduma podrazumeva i izgradnju lunarne stanice na kojoj kineski partneri već rade i ovo je šansa da možda jednoga dana i naši istraživači mogu da rade u jednom potpuno drugačijem okruženju, na Mesecu ili u orbiti Meseca i da svoje eksperimente postavljaju u ekstremnim uslovima sa smanjenom gravitacijom", istakla je ona.

Treći memorandum se, prema njenim rečima, odnosi na iskorenjivanje siromaštva i podrazumeva da se zajedno sa kineskim partnerima razvijaju pre svega modeli primene novih tehnologija u poljoprivredi kako bi se smanjilo siromaštva na globalnom nivou, što je vezano za ciljeve održivog razvoja Ujedinjenih nacij,a ali i za kineski Put svile.

 

Na Sajmu tehnike biosenzori za zemljište, nove rase ovaca

Srbija je ove godine duplirala svoj izložbeni prostor na Sajmu tehnike u tehničkih dostignuća koji se od 21. do 24. maja održava na Beogradskom sajmu, kako bi mogla da prikaže sve ono što naša nauka materijalizuje, izjavila je danas ministarka nauke i tehnološkog razvoja Jelena Begović.

"Prikazaćemo sve inovacije koje dolaze iz naših instituta, fakulteta, startap kompanija, zatim kompanija koje se bave istraživanjem i razvojem. Građani koji posete sajam a ponekad se pitaju čemu služi nauka, moći će da vide vrlo opipljive primere kao što su nove rase ovaca, različiti senzori, biosenzori za zemljište, ali i senzori koji se koriste u biomedicini", rekla je ona za Jutarnji program RTS-a.

Navela je da će biti i prikaza iz oblasti arheologije, kao što su biste i glave svih vladara iz perioda Rimskog carstva koji su rođeni na našem tlu.