17. maj 2024 14:07

Sajam tehnike na Beogradskom sajmu biće održan od 21. do 24. maja, očekuje se 600 učesnika

Izvor: TANJUG

podeli vest

Sajam tehnike na Beogradskom sajmu biće održan od 21. do 24. maja, očekuje se 600 učesnika

Foto: PROMO

BEOGRAD - Na Beogradskom sajmu će pod sloganom "Inspirišemo razvoj", od 21. do 24. maja biti održan 66. Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća, saopštila je pres služba Beogradskog sajma i navela da se očekuje oko 600 domaćih i stranih izlagača i drugih učesnika iz oko 30 zemalja.

Sajam će otvoriti ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija u Vladi Srbije Jelena Begović, a pisutnima će se obratiti i Čen Đačang, zamenik ministra nauke i tehnologije Narodne Republike Kine.

Reč je o najstarijoj i najprestižnijoj specijalizovanoj regionalnoj razvojno tehničko-tehnološkoj sajamskoj manifestaciji na kojoj će učesnici nastupiti sa ciljem da pokažu kako će izgledati svet sutrašnjice u najrazličitijim oblastima.

Radi se pre svega o industrijama 4.0 i 5.0, zasnovanim na inovativnim industrijskim tehnologijama koje predstavljaju revoluciju u interagovanju sa digitalnim svetom, ali i u klasičnom spektru robnih grupa, od CNC mašina, mašina alatki, obradnih centara, alata i pribora za obradu i oblikovanje metala i slično pa sve do zelene industrije, logistike, skladištenja, industrijskog pakovanja, industrijske i kibernetske bezbednosti i zaštite.

Na sajmu će biti predstavljena tehnička i tehnološka dostignuća u oblastima budućnosti kao što su veštačka inteligencija i mašinsko učenje, 5G mreže, blokčejn tehnologije, proširena i virtuelna stvarnost, kvantni računari, nanotehnologije, čiste energije, IoT, dronovi, automatizacija i robotika, održive energije i mnoge druge.

Uz sve to, posetioci će moći da se neposredno upoznaju sa najnovijim proizvodima i uslugama koje nude kompanije, da testiraju različite uređaje i tehnologije, da učestvuju u radionicama i predavanjima i informišu se o trendovima u industriji i inovacijama.

Učesnicima Sajma tehnike je za izlaganje eksponata, izložbene projekte i stručne prateće programe na raspolaganju više od 15.000 kvadratnih metara izlagačkog prostora u halama 1, 1A, 2A, 2B, 2C, 3, 3A i na otvorenom prostoru Beogradskog sajma.

Ključna izlagačka tematska oblast biće industrija 4.0, sa elementima industrije 5.0, kao sinonima za automatizaciju i kompletnu digitalizaciju svih proizvodnih procesa i poslovno umrežavanje.

Institucionalnu platformu inovacionog segmenta Sajma tehnike činiće Vlada Srbije, čijih će pet resornih ministarstava u halama 2B i 2C organizovati izložbu inovacija i novih tehnologija pod nazivom "Igraj za čovečanstvo! Nauka za sve - zakorači u održivu budućnost."

Zemlja počasni gost ove izložbe je Kina, sa 22 institucije i kompanije koje će predstaviti svoje nove tehnologije i inovacije iz različitih tehničko-tehnoloških oblasti, kosmičkih, astronautičkih i radarskih tehnologija, dijagnostičkih i operativnih tehnologija u zdravstvu, farmaceutskih i biotehnologija, automotivnih i saobraćajnih tehnologija, veštačke inteligencije itd.

Pod pokroviteljstvom Vlade Srbije i resornog Ministarstva nauke na sajmu će, sa svojim doprinosom tehničko-tehnološkom razvoju u različitim naučnim i privrednim sektorima, učestvovati i više od 50 domaćih naučno-tehnoloških parkova, visokoobrazovnih i naučno-istraživačkih institucija i organizacija, kompanija, udruženja.

Stručni prateći program Sajma tehnike najvećim delom biće posvećen dilemama u pogledu mogućih pravaca tehničko-tehnološkog razvoja u različitim privrednim sektorima.

Radno vreme sajma biće od 10 do 18 časova, pojedinačne ulaznice koštaju 500 dinara, grupne 300, ulaznice za učenike osnovnih i srednjih škola i studente 100 dinara.