17. maj 2024 15:57

Lučani: "Milan Blagojević - Namenska" AD obeležila 75 godina postojanja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Lučani: "Milan Blagojević - Namenska" AD obeležila 75 godina postojanja

Foto: TANJUG/BRANKO LUKIĆ

LUČANI - Kompanija "Milan Blagojević - Namenska" AD Lučani, svečanom akademijom obeležila je 75 godina postojanja i poslovanja a tom prilikom generalni direktor lučanske kompanije Predrag Ilić najavio je da su planovi za budućnost da ova fabrika planira nova ulaganja.

"Plan za naredni period jeste ulazak u treći investicioni ciklus. U ovom momentu značajno širimo svoje kapacitete i maksimalno radimo na tome, jer kakava su dešavanja u svetu geopolitička, potreba za našim proizvodima je ogromna i mi ne možemo ni blizu da ispunimo očekivanja kupaca. Zato ćemo proširiti svoje kapacitete i osvajati nove proizvode da bi bili još konkurentniji", kazao je Ilić.

Prema njegovim rečima fabrika "MB-Namenska" će krenuti i sa proizvodnjom trofaznog baruta.

"Veoma je taj proizvod tražen i začajan, radi se o artiljerijskom sredstvu koje je veoma traženo i mi ćemo se potruditi da sa svojim proizvodom što pre izađemo na tržište", kazao je direktor i dodao da je realno očekivati da će to biti za tri godine.

On je podsetio da je u proteklih pet godina Vlada RS uložila je 12 miliona evra dok je fabrika sama uložila 37,4 miliona u objekte, opremu, mašine, bezbednost na radu.

Kad je reč o bezbednosti na radu Ilić je kazao da je odnedavno čitav fabrički kompleks stavljen pod video nadzor.

"To je značajno doprinelo da radnici poštuju mere bezbednosti i zaštite na radu kako bi smanjili naravno potencijalne opasnosti ib akcidente. To je najdelotvornije u ovom momentu delovalo i nastavićemo sa tim", naglasio je direktor na proslavi organizovanoj u Domu kulture i dodao da je u svim proizvodnim pogonima uveden PP sistem.

Pomoćnik ministra obrane za materijalne resurse Nenad Miloradović istakao je da su se kroz istoriju mnoge stvari promenile ali nikada ideja snažne odbrane države.

"Poslednjih desetak godina svedoci smo vrtoglavog razvoja i napretka vojnoindustrijskog kompleksa Srbije. Skoro proporcionalno tome imamo i snaženje odbrambenih sposobnosti donosno odbrambenih sposobnosti Vojske Srbije generalno. To jeste uparavo osnovna ideja. U poslednjih 200 godina u državi Srbiji, razne stvari su se promenile ali se ta strateška stvar nije promenila. To je prosto nužnost koju donosi ovo naše područje i geografski položaj i moramo da maksimalno investirano i ukažemo u našu odbrambenu industriju i da nije takve politike teško da bi ova država i postojala", rekao je Miloradović.

On je istakao da su dešavanjima u svetu ali i u okruženju naše zemlje, otklonjene sve dileme da li su potrebna ulaganja namensku industriju i samu vojsku.

"Bilo je raznih i drugačijih mišljenja da li nam treba i kakva odmbrambena industrija pa i vojska kao takva. Tih dilema više nema, a na žalost, dešavanja u svetu ali i u bližem okruženju potvrđuju tu misao i mi ćemo nastaviti tim putem. Jasno je da i Vlada Republike Srbije i predsednik već skoro desetak godina ogromne napore ulažu da odbrambena industrija bude na potrebnom nivou i možemo reći da ona jeste", rekao je on.

Dodao je da se ubrzava tehnološki napredak u ovoj oblasti i strahovito rastu i potencijali za ugrožavanje Republike Srbije.

"Mi moramo da napredujemo dalje i mi moramo da još brže osvajamo osvajamo nove tehnologije i podržavamo sposobnosti vojske", kazao je pomoćnik ministra.

Prema njegovim rečima, interes države Srbije kada je namenska industrija u pitanju, na prvom mestu nije izvoz već šta ona može da učini za Vojsku Srbije.

"Naša industrija je pre svega objedinjena u grupaciju odbrambene industrije Srbije pod upravom Ministarstva odbrane i kada pogledamo kumulativni autput, prihode i broj zaposlenih, najveći deo čini industrija municije. Ova fabrika je osnova te industrije i bez ove fabrike nema industrije municije, a kao što znamo, ona nije samo osnova industrije municije Srbije nego i znatno šire. Ona u ovom trenutku nema mogućnosti da podmiri potrebe kompletnog tržišta", rekao je on.

Prema njegovim rečima mi podržavamo i radujemo se eksportnim uspesima naše industrije ali pre svega nam je u interesu šta ona može da uradi za Vojsku Srbije i koji su to zadaci koje treba da ispuni svaka fabrika pojedinačno da bi se ta sposobnost naše vojske povećavala.

"Kao što i ostale fabrike imaju tehonološke skokove, ova fabrika treba i mora to da ostvari u bliskoj budućnosti", zaključio je Miloradović.

Miloradović je najavio nova, kapitalna ulaganja u odbrambenu industriju Srbije kako bi i ona ali i Vojska Srbije zadržali odgivarajući nivo sposobnosti.

"Što se tiče ulaganja, ukupna ulaganja u odmbrambeni deo industrije u ovom periodu koji sam pomenuo je nešto preko 500 miliona evra, a na ovu fabriku je potrošeno otprilike desetak odsto tog iznosa. Spremaju se nova ulaganja. To je prosto nužnost, spremaju se novi kapitalni potezi Vlade Republike Srbije, pre svega u tehnološkom jačanju naše industrije i držanju tog novia koji nosi odgovarajuću sposobnost Vojske Srbije", zaključio je Miloradović.

Na svečanoj akademiji dodeljena su priznanja domaćim ali i inostranim poslovnim partnerima, a sama "MB - Namenska" nagrađena je od strane Privredne komore Srbije i to priznanjem koje se dodeljuje jednom u 10 godina.

"Ovo preduzeće zaslužuje da dobije nagradu na svakih pet godina. To je nagrada za svih sedam i po decenija, za menadžment koji je vodio ovo preduzeće i koji nije dao da potone nikada, za radnike koji su se osposobljavali i čuvali svaki dinar i ulagali sve svoje potencijale u ovo preduzeće. Zato je ovo preduzeće opstalo, napredovalo u celom regionu ima najveće plate, najveću društvenu odgovornost i ovo je preduzeće kojim se diči ne samo regionalna komora Kraljevo, već cela Privredna komora Srbije" rekao je Zvonko Tufegdžić, direktor Regionalne privredne komore Kraljevo.

Inače, "Milan Blagojević - Namenska" AD osnovan je odlukom vlade FNRJ 1949. godine, gradilo ga je oko 100.000 vojnika i 38.213 brigadira od kojih je 10.000 dobilo udarničke značke. Fabrika je gotovo u potpunosti uništena tokom NATO bombardovanja 1999. godina kada ju je pogodilo preko 70 projektila.