20. maj 2024 20:12

Begović: Projekat SAIGE dovodi do transformacije našeg naučnog ekosistema

Izvor: TANJUG

podeli vest

Begović: Projekat SAIGE dovodi do transformacije našeg naučnog ekosistema

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović rekla je danas da je Projekat akceleracije inovacija i podsticanja rasta preduzetništva u Republici Srbiji (Serbia Accelerating Innovation and Growth Entrepreneurship - SAIGE) od velikog značaja za zemlju i da mu je cilj da motiviše srpsku naučnu zajednicu da se bavi razvojem inovacija.

"Zato što dovodi do transformacije srpskog naučnog ekosistema, ali i sistema preduzetništva, uključujući i razvoj startap ekosistema, odnosno malih kompanija, koje baziraju svoje poslovanje na inovativnim idejama", izjavila je Begović za Tanjug uoči skupa pod nazivom "Transformacija naučnih instituta - istraživanja i inovacije u funkciji održivog razvoja privrede i društva", koji se održava u Palati umetnosti Madlena u Beogradu.

Begović je navela da je danas imala sastanak sa predstavnicima Svetske banke, koji upravljaju projektom SAIGE, za koji Begović naglašava da je orijentisan ka ubrzavanju i motivaciji srpske naučne zajednice, ali i privatnog sektora, da se bave razvojem inovacija i preduzetništva u Srbiji.

Podsetila je da je projekat počeo 2019. godine i navela da je Ministarstvo zahvaljući SAIGE, kroz Fond za nauku, finansiralo projekte čiji je cilj bio da se pomogne zemlji u borbi protiv pandemije kovida 19.

"Projekat ima tri komponente. Jedna komponenta je usmerena ka finansiranju Fonda za nauku, glavnog fonda za finansiranje naučnih istraživanja u Srbiji. Druga komponenta je usmerena ka Inovacionom fondu, odnosno fondu koji finansira pre svega privatne kompanije, mala i srednja preduzeća i mikropreduzeća, koja se bave razvojem inovacija, istraživanjem i razvojem, i koja često sarađuju sa našom akademijom", rekla je Begović.

Kao treću komponentu projekta ona je navela transformaciju 18 naučnih i istraživačko-razvojnih instituta u Srbiji, koji treba da kompletno promene način svog poslovanja, uključujući i svoj menadžment, kako bi se prilagodili trenutnim svetskim trendovima i postali izvrsni u nauci, razvoju inovacija i izlasku na domaća i svetska tržišta.

Govoreći o srpskom startap ekosistemu, Begović je navela da je procenjeno da u Srbiji ima više od 750 startap kompanija i da je veliki deo tih kompanija vezan za industriju informacionih tehnologija, za blokčejn industriju, za biotehnologiju i ostale privredne oblasti.

Dodajući da Srbija doživljava eksponencijalni rast broja startap kompanija i da je 30 do 40 kompanija osnovano u poslednjih par godine, Begović je navela da očekuje da će u narednim godinama ukupan broj srpskih startap kompanija doći do hiljadu.

Objašnjava da su to kompanije koje posluju po posebnim pravilima, da su vrlo fragilne u početnom nivou razvoja, i da im treba dosta mentorskog rada i finansijske podrške.

"Zato smo izgradili naučno-tehnološke parkove, jer oni predstavljaju prva mesta gde su ove kompanije ipak zaštićenije od klasičnih malih i srednjih preduzeća, gde dobijaju veliku mentorsku podršku i gde naučno-tehnološki parkovi i država privlače određene vrste kapitala, koji se bave ovim visoko rizičnim kompanijama i koji povećavaju verovatnoću da kada izađu na svetsko tržište, koje je vrlo surovo, mogu da dožive uspeh", zaključila je Begović.

Direktor kancelarije Svetske banke u Srbiji Nikola Pontara rekao je da je za ubrzanje rasta privrede Srbije i brže približavanje Evropskoj uniji važno poboljšati produktivnost i konkurentnost zemlje.

"Jedan od načina da se to uradi je da se više ulaže u istraživanje i razvoj, da se poboljša ekosistem inovacija i da se istraživanje približi životu građana, biznisa i zajednice", izjavio je Pontara za Tanjug uoči današnjeg skupa.

On je ocenio da su srpske kompanije koje se bave inovacijama kompetativne i poručio da je Srbija puna bistrih ljudi i preduzetnika.

Ocenio je da je rad Ministarstva nauke na transformaciji srpskih naučnih insitituta veoma bitan, dodavši da postoji mnogo malih i velikih instituta nasleđenih iz prošlosti, koji imaju prostora da inoviraju.

"Ono što ministarka Begović sada radi, uz podršku Svetske banke, jeste da pomogne ovim istraživačkim i razvojnim institutima da inoviraju, da sagledaju svoje planove i reformišu način na koji posluju. Ovo će na kraju biti od koristi inovacionim ekosistemima srpskih firmi i građanima Srbije", zaključio je Pontara.

Pored ministarke Begović i Pontare, skupu pod nazivom

"Transformacija naučnih instituta - istraživanja i inovacije u funkciji održivog razvoja privrede i društva" prisustvovala je i zamenica šefa delegacije EU u Srbiji Plamena Halačeva, kao i veliki broj predstavnika akademske zajednice i naučnih radnika.

Zahvaljujući partnerstvu Vlade Srbije, Svetske banke i EU, Srbija razvija inovativni ekosistem konkurentnosti i rasta preduzetništva, stavljajući naučna istraživanja i inovacije u funkciju održivog razvoja privrede i društva.

Ovo partnerstvo, osnaženo kroz Projekat akceleracije inovacija i podsticanja rasta preduzetništva u Republici Srbiji (Serbia Accelerating Innovation and Growth Entrepreneurship - SAIGE) omogućava Ministarstvu nauke, tehnološkog razvoja i inovacija da direktno podrži naučne institute koji su se opredelili za institucionalnu reformu, jačanje kapaciteta, prakse upravljanja, institucionalnih politika i procesa, kao i povezanost sa domaćim, regionalnim i globalnim mrežama, te partnerstva sa vodećim akterima u oblasti istraživanja, razvoja i inovacija.

Osamnaest naučnih instituta trenutno aktivno učestvuje u procesu transformacije i važnih institucionalnih reformi. Među njima je:

devet instituta iz prirodnih nauka, medicine, genetike i biologije koji predstavljaju buduće stanare BIO4 kampusa, pet instituta koji pokrivaju oblasti kao što su fizika, elektrotehnika, veštačka inteligencija i veterina, i četiri instituta iz oblasti društvenih i humanističkih nauka (arheologija, ekonomija, društvene nauke i međunarodna politika).

Da bi pokrenuli promene, svi instituti su dali direktan doprinos u kreiranju sopstvenog plana transformacije, postavljajući ciljeve i ključne indikatore učinka.

Kroz projekat SAIGE, koji pruža i dodatnu podršku za unapređenje ključne infrastrukture, instituti dobijaju individualizovanu tehničku pomoć kroz direktnu konsultantsku podršku, kao i učešće u zajedničkim projektima, zajedničkim obukama, tematskim događajima umrežavanja i studijskim putovanjima po određenim temama.

Konkretno, instituti dobijaju podršku da naprave suštinske korake u vezi sa transferom znanja i tehnologije u lokalne i globalne ekonomije i da se bave društvenim izazovima.

Projekat akceleracije inovacija i podsticanje rasta preduzetništva u Republici Srbiji posvećen je jačanju naučnih istraživanja i inovativnog preduzetništva.

Sredstva za realizaciju projekta obezbeđena su na osnovu zajedničkog ulaganja Srbije (Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija) kroz zajam i tehničku podršku Svetske banke u iznosu od 43 miliona evra i bespovratne finansijske podrške Evropske unije u iznosu od 41,5 miliona evra.