23. maj 2024 16:09

Na sajmu zapošljavanja na Novom Beogradu 81 poslodavac nudio 2.242 radna mesta

Izvor: TANJUG

podeli vest

Na sajmu zapošljavanja na Novom Beogradu 81 poslodavac nudio 2.242 radna mesta

Foto: TANJUG/GO Novi Beograd/ Vladimir Vujasinović

BEOGRAD - Na sajmu zapošljavanja, koji je danas održan u Hali "Ranko Žeravica" na Novom Beogradu, ukupno 81 poslodavac ponudio je 2.242 radna mesta.

Predsednik opštine Novi Beograd Bojan Bovan istakao je da veliki broj kompanija, javnih preduzeća i ustanova kao i veliki broj posetilaca, potvrđuju dobru procenu organizatora da u pravom trenutku izađu u susret poslodavcima i sugrađanima koji traže ili bi da promene posao.

"Prošle godine sajam smo organizovali u zgradi opštine, u manjem formatu, sa 36 poslodavaca za 1.200 radnika. Danas je sajam više nego duplo veći, a sudeći po broju prisutnih i poseta će biti takva", rekao je Bovan.

On je naglasio da je Novi Beograd veliki privredni centar sa najvećim brojem stranih i domaćih kompanija i da je potreba za radnom snagom u tim firmama velika.

"Bez obzira na potragu za poslovima preko interneta, ovakvi sajmovi nisu prevaziđeni, jer ljudi vole direktan kontakt sa poslodavcima, što im je ovde omogućeno. Sajmovi su posebno značajni za Novi Beograd s obzirom na broj stanovnika i blizinu privrednih zona sa kojima je dobro povezan, a kako smo videli, mnoge firme nude i organizovan prevoz za svoje radnike", rekao je predsednik opštine.

Direktor NSZ Zoran Martinović izjavio je da u Srbiji postoje velike šanse da oni koji traže posao, mogu i da ga nađu.

On je dodao da NSZ godišnje organizuje više od 60 sajmova.

"Tokom prošle godine okupili smo 1.700 poslodavaca, a rezultat tih sajmova je više od 10.000 zaposlenih, koji su posao našli odmah posle tih sajmova, bilo kod poslodavca sa kojim su razgovarali ili nekog drugog", rekao je Martinović.

Naglasio je i da su u toku javni pozivi za poslodavce za podsticaj zapošljavanju, posebno teže zapošljivih kategorija stanovništva, i da će poslodavcima biti prezentovani uslovi pod kojima mogu dobiti subvencije.

Na ovogodišnjem sajmu, poslove su nudile i strane i domaće kompanije, javna preduzeća i ustanove za radna mesta različitih zanimanja i stepena obrazovanja, od mašinskih i građevinskih inženjera i tehničara, do prodavaca, poštara, radnika na pumpama i geronto-domaćica.

U ponudi je bilo i poslova za osobe sa invaliditetom, a štand je imala i Fondacija za obrazovanje Roma.

Zainteresovani su, u direktnom konatktu sa poslodavcem, mogli da saznaju kakvi su uslovi konkursa, ali i da dobiju podršku prilikom popunjavanja radne biografije i odmah predaju svoje radne biografije.

Naftna industrija Srbije tražila je 315 radnika, od kojih 100 točilaca i 100 kasira, kompanija "Robert Boš" 50 radnika u proizvodnji i tehničare održavanja, iz "Telekoma Srbije" tražili su 50 radnika terenske prodaje, a "Pošta Srbije" tražila je 70 radnika od kojih je 30 poštara, 20 vozača i 20 radnika za rad na šalteru.