30. maj 2024 13:55

U PKS održana humanitarna biznis liga u šahu za pomoć Udruženju "Mali div"

Izvor: TANJUG

podeli vest

U PKS održana humanitarna biznis liga u šahu za pomoć Udruženju "Mali div"

Foto: PKS

BEOGRAD - Privredna komora Srbije, Šahovski savez Beograda i Izdavačka kuća Klet (Klett) organizovali su danas Humanitarnu biznis ligu u šahu, a prikupljena sredstva od kotizacije za učešće koja je iznosila po 20.000 dinara, ali i ostale donacije biće uplaćena Udruženju roditelja prevremeno rođene dece "Mali div".

Turnir, na kome je učestvovalo 25 ekipa, otvorila je povlačenjem prvog poteza vizuelna umetnica i najmladji magistar umetnosti na svetu Tamara Rogović.

Predsednik Šahovskog saveza Beograda Andrija Jorgić rekao je da je taj savez sa velikim zadovoljstvom prihvatio ideju izdavačke kuće Klet da organizuje ovu humanitarnu akciju.

On je dodao da je zadovoljan odzivom učesnika, ali, kako je naveo, njihov broj morao je da bude ovoga puta ograničen, zbog veličine prostora gde se turnir održava.

"Cilj ovog turnira nije masovnost, nego njegov humani deo i da negde spojimo preduzetništvo i šah i jednostavno više ulažemo u humanost", rekao je Jorgić.

Kako je naveo, na današnjem turniru ne učestvuju predstavnici svih kompanija koje su uplatile kotizaciju.

Prema njegovim rečima, jedan deo danas prikupljenih sredstava biće odvojen i za Zdravstveni centar u Orahovcu gde će biti kupljene dve torbe za terenski rad.

Direktorka izdavačke kuće Klet Gordana Knežević Orlić rekla je da ta kuća ove godine proslavlja 20 godina rada i da je taj jubilej odlučila da prosliavi sa šahovskim savezom Beograda, kako bi podržala takmičenje za decu i podstakla kompanije da igraju šah i tako pomognu onima kojima je pomoć potrebna.

"Ovo je prva ovakva humanitarna akcija i pomoć ide Udruženju Mali div. Naša je želja da se ubuduće ona održava dva puta godišnje, odnosno da imamo prolećni i jesenji turnir i da se što više kompanija uključi", rekla je ona.

Direktorka Sektora za preduzetništvo PKS Branislava Simanić kazala je da je komora sa zadovoljstvom podržala ovu humanitarnu akciju naglašavajući da preduzetništvo i šah spaja način razmišljanja.

"I jedni i drugi moraju da znaju dobro da razmišljaju. U narednom periodu šah treba što više promovisati i pokušati da ga zajednički uvedemo u obrazovni sistem Srbije", rekla je ona.

Osnivač Udruženja "Mali div" Svetlana Preradović rekla je da je oduševljena odzivom ljudi na današnjem turniru i navela da je to udruženje za 14 godina dosta toga uradilo zahvaljujući podršci koju je imalo od prijatelja i partnera.

"Zajedničko šahu i roditeljima prevremenoi rođene dece je to što se ne oslanjaju na sreću nego na fokus, koncentraciju i hrabrost", naglasila je Preradovićeva.

Udruženju roditelja prevremeno rođene dece "Mali div" je jedino nacionalno udruženje koje se bavi problematikom prevremenog rođenja , a čije aktivnosti obuhvataju celu teritoriju Srbije.

Kako je rečeno na otvaranju današnjeg šahovskog turnira, u svetu se svake godine pre vremena rodi 15 miliona beba odnosno 10 odsto od ukupnog broja rođene dece.