31. maj 2024 11:10

Ministar Ristić na samitu u Ženevi pozvao zemlje da učestvuju na EXPO-u u Beogradu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministar Ristić na samitu u Ženevi pozvao zemlje da učestvuju na EXPO-u u Beogradu

Foto: TANJUG/MIT

ŽENEVA - Ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić ukazao je na ministarskom panelu na Svetskom samitu o informacionom društvu (WSIS)+20 u okviru Globalnog samita "Veštačka inteligencija za javno dobro” u Ženevi na izuzetne rezultate koje je u oblasti telekomunikacija postigla Srbija i pozvao na dodatno intenziviranje saradnje u ovoj oblasti, u kojoj je Srbija lider u našem regionu, saopštilo je resorno ministarstvo.

Ministar je posebnu pažnju tokom izlaganja i brojnih bilateralnih susreta na samitu posvetio mogućnostima i očekivanim rezultatima specijalizovane izložbe EXPO koja će biti održana u Beogradu 2027. godine.

Ponovio je poziv visokim državnim zvaničnicima i čelnicima međunarodnih organizacija za učešće njihovih zemalja i organizacija u ovoj prestižnoj manifestaciji koja je već privukla izuzetno interesovanje svetske javnosti.

Ristić je na ovom skupu imao veliki broj bilateralnih susreta sa šefovima državnih delegacija i međunarodnih organizacija, između ostalih sa delegacijom Međunarodne telekomunikacione unije na čelu sa generalnim sekretarom Dorin Bogdan-Martin, zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Stivom Langom, zamenikom ministra za digitalni razvoj, komunikacije i masovne medije Ruske Federacije Grigorijem Borisenkom, zamenikom ministra industrije i informacione tehnologije NR Kine Zongde Šanom i drugima.

Cilj Svetskog samita o informacionom društvu je da se definišu smernice za razvoj globalne digitalne infrastrukture i promovišu politike koje bi omogućile inkluzivan pristup informacionim i komunikacionim tehnologijama.

Globalni samit veštačke inteligencije inicijativa okuplja vodeće stručnjake iz te oblasti sa ciljem da istraže načine kako veštačka inteligencija (AI) može pozitivno da utiče na svet i doprinese rešavanju ključnih globalnih izazova.

Oba događaja organizovala je Međunarodna telekomunikaciona unija (ITU).