8. jun 2024 21:06

Adrijana Mesarović: Prvi Svesrpski sabor važan trenutak u odnosima Srbije i Srpske

Izvor: TANJUG

podeli vest

Adrijana Mesarović: Prvi Svesrpski sabor važan trenutak u odnosima Srbije i Srpske

Foto: TANJUG/ĐORĐE KRSTIĆ

BEOGRAD - Ministarka privrede Adrijana Mesarović ocenila je da je danas održani Svesrpski sabor u Beogradu izuzetno važan za odnose Srbije i Republike Srpske.

"Ovaj događaj je izuzetno važan za odnose Srbije i Srpske, a rezultat je predanosti i vizionarskog pristupa predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Njegova posvećenost povezivanju srpskog naroda u regionu, kao i sposobnost da prepozna potencijale za saradnju na svim nivoima, veoma su inspirativni“, rekla je ministarka Mesarović koja je prisustvovala saboru, saopštilo je Ministarstvo privrede.

Na ovom jedinstvenom događaju učestvovali su predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, zvaničnici najviših institucija Srbije i Srpske, predstavnici Srba iz regiona, kao i crkveni velikodostojnici Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Sabor je počeo molebanom u Hramu Svetog Save na Vračaru, koji je služio patrijarh srpski gospodin Porfirije.

Nakon toga, održana je 12. sednica Vlade Repubpike Srbije i Republike Srpske, na kojoj je jednoglasno usvojena Deklaracija o zaštiti nacionalnih interesa i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda.

Potpisano je i niz sporazuma i memoranduma između Srbije i Republike Srpske.

Centralni svečani program Svesrpsog sabora “Jedan narod, jedan sabor - Srbija i Srpska” održan je na Trgu Republike, uz bogat kulturno-umetnički program, pred nekoliko hiljada ljudi.