19. jun 2024 12:58

U Novom Sadu dodeljeni podsticaji za razvoj seoskog turizma u vrednosti od 28 miliona dinara

Izvor: TANJUG

podeli vest

U Novom Sadu dodeljeni podsticaji za razvoj seoskog turizma u vrednosti od 28 miliona dinara

Foto: TANJUG/VLADA AP VOJVODINE

NOVI SAD - Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo uručio je danas ugovore za dodelu sredstava po konkursu namenjenom za unapređenje ekonomskih aktivnosti na selu, a ukupna vrednost podsticaja za razvoj seoskog turizma iznosi gotovo 28 miliona dinara.

Ugovore je uručio podsekretar Aleksandar Panovski, koji je tom prilikom istakao da je reč o novoj meri resornog sekretarijata čiji je cilj podrška lokalnog ruralnog razvoja, putem proširenja ekonomskih aktivnosti poljoprivrednih gazdinstava u oblasti turizma, ugostiteljstva i starih tradicionalnih zanata, navodi se u saopštenju Pokrajinske vlade.

"Za ove namene Sekretarijat je opredelio 20 miliona dinara, što predstavlja učešće od blizu 72 odsto. Pravo na ova sredstva ostvario je 31 korisnik. Na ovaj način nastojimo da podržimo veće upošljavanje vlasnika seoskih poljoprivrednih gazdinstava i u drugim resorima. Želimo da pružimo podršku mladima za ostanak na selu, te damo šansu razvoju njihovih ekonomskih aktivnosti i van poljoprivrede i da podstaknemo seoski turizam", istakao je Panovski.

Povrat sredstava u okviru ovog konkursa je 60 odsto, a ukoliko su u pitanju žene, lica mlađa od 40 godina i poljoprivrednici koji žive na područjima sa otežanim uslovima rada povrat sredstava je i do 70 odsto.