23. jun 2024 14:39

Profesor Aleksandar Jovović: Projekat "Jadar" neće izazvati zagađenje reka

Izvor: TANJUG

podeli vest

Profesor Aleksandar Jovović: Projekat "Jadar" neće izazvati zagađenje reka

Foto: TANJUG/DRAGAN NIKOLIĆ

BEOGRAD  - Profesor Mašinskog fakulteta u Beogradu Aleksandar Jovović rekao je danas da nacrt studije procene uticaja na životnu sredinu projekta "Jadar" potvrđuje da je suživot industrije i prirode moguć.

Jovović je naveo da nacrt studija predstavlja sastavni deo tehničke dokumentacije i kako je rekao, gde god se nešto gradi, obaveza investitora je da pokaže kako će projekat uticati na životnu sredinu.

"U ovom projektu urađeno je na hiljade analiza, modela, proračuna i eksperimenata, da bi se izveo zaključak da se ovaj projekat može izvesti bezbedno po životnu sredinu u skladu sa zakonima i standardima i Srbije i EU", rekao je on za dnevni list Politika.

Na pitanje da li postoje rizici za kvalitet i dostupnost voda u dolini Jadra i kako bi bili sprečeni, Jovović navodi da za vodosnabdevanje nema rizika.

"Vode iz priobalja Drine, dakle ne iz korita, povlačile bi se po potrebi, ali to svakako nije voda koja bi mogla da se koristi za piće", kazao je on.

Prema njegovim rečima, u trenucima najvećeg povlačenja sveže vode to bi iznosilo 0,007 odsto od ukupnog proticaja Drine, dakle potpuno bez uticaja na sam vodotok i druge korisnike.

"Kada govorimo o ostalim rizicima, zaključak studija je da projekat Jadar neće izazvati zagađenje rečnih tokova, uključujući reke Jadar, Drinu, Savu i Dunav", naveo je on.

Profesor je napomenuo da je posebna pažnja posvećena postrojenjima za preradu otpadnih voda, gde bi koristile tehnologije kao što su ultrafiltracija, rezervna osmoza i jonska izmena.

Kako obični građani mogu da se informišu o ovom projektu, on je rekao da očekuje da se u dalju diskusiju uključe NVO, univerziteti, projektantske kompanije i celokupna zainterosavana javnost kako bi se dodatno unapredio projekat i postavio Srbiju i u naučnoistraživačkom i u industrijskom smislu na jedno od vodećih mesta u pogledu odgovorne eksploatacije kritičnih materijala.

"Da bi se to ostvarilo, neophodno je da diskutujemo osnovu činjenica i da sklonimo politikanstvo iz priče", kazao je on.

Na komentare dela javnosti koji dovode u pitanje objektivnost stručnjaka koji su radili na studijama, on tvrdi da je osnovna zamerka to što je investitor studija i investitor projekta - kompanija "Rio Tinto", ali, kako je objasnio, tako nalažu propisi EU, mnogih zemalja po svetu, kao i naše zemlje.