25. jun 2024 16:21

Martinović i Momirović sa delegacijom Brazila o jačanju saradnje dve zemlje

Izvor: TANJUG

podeli vest

Martinović i Momirović sa delegacijom Brazila o jačanju saradnje dve zemlje

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD  - Ministar poljoprivrede Aleksandar Martinović i ministar Tomislav Momirović razgovarali su danas sa delegacijom Ministarstva poljoprivrede i stočarstva Brazila o jačanju saradnje i povećanju spoljnotrgovinske razmene poljoprivredno-prehrambenih proizvoda dve zemlje.

Delegaciju je predvodio pomoćnik ministra poljoprivrede za trgovinu i međunarodne odnose Žulio Sezar Forte Ramos i ambasador Federativne Repulike Brazil u Srbiji Žoze Mauro Kouto.

Martinović je naglasio da je povećanje stočnog fonda jedan od prioriteta Vlade Srbije u oblasti poljoprivrede, te da su napori države usmereni ka pomoći domaćim proizvođačima, saopštilo je ministarstvo.

Dodao je da je za Vladu Srbije važan transfer znanja u oblasti stočarske proizvodnje između Srbije i Brazila, te da će se na tome u narednom periodu raditi.

Prema njegovim rečima, domaći proizvođači mogu mnogo da nauče od poljoprivrednika iz Brazila, ali i da im ponude svoje znanje, jer Srbija takođe ima eminentne stručnjake, posebno u oblasti ratarske i stočarske proizvodnje, ali i u oblasti proizvodnje genetskog materijala, kao i nekoliko renomiranih poljoprivrednih fakulteta i instituta.

Tema sastanka bila je i razvoj proizvodnje bio-goriva u Srbiji, a Martinović je naveo da je Srbija spremna da prihvati sva iskustva i znanja prijateljske države Brazil u toj oblasti, pre svega u cilju zaštite životne sredine, koja je za čitav svet izuzetno važna tema usled globalnih klimatskih promena.

Tim povodom, dogovoreno je da ambasada Brazila do kraja ove godine organizuje seminar na tu temu.

Delegacija Ministarstva poljoprivrede i stočarstva Brazila predala je ministru Martinoviću popunjen Upitnik o proceni veterinarskog sistema, koji je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Srbije u martu 2024. godine poslalo nadležnom organu u Federativnoj Republici Brazil.