25. jun 2024 16:10

Direktoru Elektroprivrede Srbije uručena povelja "Nikola Tesla"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Direktoru Elektroprivrede Srbije uručena povelja "Nikola Tesla"

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD  - Na svečanoj promociji nagrade "Planetarni Tesla" direktoru Elektroprivrede Srbije Dušanu Živkoviću uručena je povelja "Nikola Tesla" za posvećenost održivom razvoju, stabilnom poslovanju i predvidivosti EPS-a u vreme elementarnih nepogoda.

Nagradu je dobilo i Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja za podršku mladim talentima, usavršavanju kadrova za naučno istraživački rad, kao i za predlaganje i realizaciju programa veštačke inteligencije, ali i za unapređenje inovacinog sistema u Srbiji.

Povelju "Nikola Tesla" dobilo je Udruženje Otadžbinski pokret za negovanje običaja i tradicije u okolini Banije, Like i Korduna, a Srpska kraljevska akademija naučnika i umetnika (SKANU) za stvaralaštvo i inovativni rad.

Privrednik i direktor Lunas doo Sreten Nikolić dobio je povelju za stvaralaštvo i dobročinstvo, a učenik Matematičke gimnazije Andrej Drobnjaković za pet osvojenih medalja na takmičenju iz matematike, fizike, hemije, biologije i inženjerstva u Singapuru.

Nikolić, koji planira formiranje fondacije za podršku mladih talenata, ovom prilikom je Andreju obećao stipendiju u iznosu od 100.000 dinara.

"Očekujem novog Teslu", rekao je Nikolić.

Dobitnici Tesline povelje su i osnivač i direktor kompanije Buck Darko Budeč, kao lider zaštite čovekove okoline, humanosti i dobročinstva, a zatim inženjer i direktor IMP - automatik preduzeća u okviru Instituta "Mihajlo Pupin" Bojan Papić, koji je povelju dobio za operaciona istraživanja, ekspertne sistema, podrške u odlučivanju, elektroenergetiku i informacione tehnologija.

Miloš Nedeljković iz Akademije inženjerskih nauka Srbije povelju je dobio za podsticanje tehnološkog istraživanja, razvoj inovativnog duha i ostale oblike naučnog stvaralaštva.

Dobrotvor, humanista i autor multimedijalnih monografija Moša Todorović povelju je dobio zahvaljujući spomenicima Nikoli Tesli koje je podigao u Njujorku i Beogradu, kao i spomenicima Knjazu Milošu i Kralju Petru koje je podigao u Knjaževcu.

Međunarodna nagrada "Planetarni Tesla" ustanovljena je u oktobru prošle godine, na svečanoj akademiji u Rektoratu Beoradskog univerziteta

Inicijativu za osnivanje nagrade pokrenuli su Media Invent, Unija poslodavaca Srbije i Akademija nauka i umetnosti Republike Srpske u ime akademske zajednice Tesla naučna akademija.

Dodela nagrade "Planetarni Tesla" počeće javnim pozivom za kandidovanje naučnika, umetnika, javnih radnika, sportisa i ljudi ostalih zanimanja, bez obzira na nacionalnost, a o dobitnicima nagrada odlučivaće komisija sačinjena od stručnjaka dokazanih u svojim oblastima.

Priznanje "Planetarni Tesla" biće dodeljivano jednom godišnje, u Beogradu i u Banjaluci.