26. jun 2024 19:28

Vučić: Dobri razgovori sa predstavnicima EU, važan signal koji se šalje investitorima

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučić: Dobri razgovori sa predstavnicima EU, važan signal koji se šalje investitorima

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BRISEL  - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je danas u Briselu imao dobre razgovore sa predstavnicima EU i da je za Srbiju od sredstava koja će dobiti kroz Agendu rasta još važniji signal koji se šalje investitorima da dođu.

"Verujem da postoji taj prostor kroz Agendu rasta i reforme koje provodimo na ekonomskom nivou, a naravno posle moraju da dođu ove, kako ih one nazivaju osnovne koje se tiču vladavine prava", rekao je Vučić novinarima u Briselu.

On je naveo i da ne želimo samo da dobijemo 120 miliona evra, jer nije to novac koji značajno menja stvari u Srbiji.

"Mnogo je važnije to što je to poziv investitorima da dolaze u zemlju, što je to pokazatelj da je Srbija sigurna zemlja. Što možemo da računamo da smo blizu takozvanog investicionog rejtinga, dakle po prvi put bismo ga dobili u Srbiji, to bi bila fantastična veza građane Srbije", rekao je Vučić.

Dodao je da bi tada novac za nas bio mnogo jeftiniji i najbolji mogući signal svima koji razmišljaju da ulažu novac u Srbiji.

"Mnogo posla mi imamo sad u različitim oblastima, ja bih samo zamolio ministre - mogu ovo da shvate i kao kritiku, potpuno mi je svejedno, ovo radim kao predsednik Republike i to sa ministrima iz svake od strana koje su u vladi i onima koji ne pripadaju nijednoj stranci - samo vas molim da zaboravite na to da ste najuspešniji ministri utoliko što mislite da možete da izvršite politički pritisak na nekoga da dobijete više para da potrošite", naglasio je Vučić.

Potrebno je, kako kaže, da sada čvrsto zadržimo javne finansije i zadržimo bafere za budućnost.

"Jer ja predviđam, a do sada nisam grešio po tom pitanju, veliku veliku krizu u mesecima koje dolaze. Samo ih molim, nemojte da se ponašate kao u socijalističkoj i samoupravnoj dobi, u kojoj sam mnogo važan i uspešan jer sam dobio više para da potrošim, pa da država zbog toga ispašta ili plaća dodatnu cenu. Dakle, ako me nisu dobro razumeli, nije mi nikakav problem na njihov poziv, sam spreman da dođem na svako mesto da im to objasnim, da im to kažem, jer vidim pod kakvim su pritiskom i predsednik vlade i ministar finansija, ali, eto, to je moja molba za njih, jer želim da sačuvamo u potpunosti finansijsku disciplinu do oktobra i novembra", naveo je on.

Da kontrolišemo u potpunosti i deficit i javni dug.

"I onda sam sasvim siguran da ćemo moći da ispunimo sve oko Ekspa. I sve mere da donesemo i onda da razgovaramo već u narednim mesecima kako ćemo sa povećanjem plata i penzija. Morate imati na umu da je inflacija sada 4,1 odsto, to jest da je značajno pala i da povećanja neće moći da budu onolika, ali da opet moraju primanja da budu značajno veća nego što je stopa inflacije i za penzionere i za ljude u javnom sektoru", rekao je Vučić.

Predsednik kaže da srećom privatni sektor ne zaostaje za javnim sektorom i da nam je vrlo dobar i vitalan.