27. jun 2024 19:56

Vesić: Ako novac uložen u preventivu spase samo jedan život ispunio je svoju funkciju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vesić: Ako novac uložen u preventivu spase samo jedan život ispunio je svoju funkciju

Foto: Tanjug TV

LJIG  – Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić poručio je danas, na promociji edukativnih kampanja "Bezbedno kroz tunel" i "U tunelu nismo sami”, da je novac uložen u preventivu, ako spase samo jedan život, ispunio svoju funkciju.

On je na događaju, koji je organizovalo JP „Putevi Srbije” na auto-putu "Miloš Veliki" u operativno-upravljačkom centru „Brančić”, naveo da je siguran da mnogi iskusni vozači ne znaju kako se tačno treba ponašati prilikom nekog vanrednog događaja u tunelu.

Naglasio i da se razlog za to što država nije obraćala pažnju na obrazovanje vozača kada su u pitanju upravo tuneli, saopštilo je ministarstvo.

"Mislim da je to važno jer svaki dinar koji su uloži u preventivu ako se spase samo jedan život ima smisli i ispunio je svoju funkciju. A možemo mnogo toga da učinimo kroz ovakve kampanje kako bi se ljudski životi sačuvali. Najvažnije je da ljudi znaju da se ponašaju, jer panika je nešto što najčešće ugrožava ljudske živote, da ne govorimo o nekim drugim ponašanjima koja nisu normalna, kao što je vožnja suprotnom tunelskom trakom”, rekao je ministar.

On je dodao i da se nada da će uvođenjem novog Zakona o bezbednosti saobraćaja ti problemi biti rešeni oštrijim kaznama, jer, kako kaže, očigledno je da nekim vozačima koji takve stvari rade drugačije ne može stati na kraj.

"Jedna od stvari koju ćemo uvesti, kako u tunelima tako i na auto-putevima jeste preticanje između šleperima i to nećemo više tolerisati. Mi ćemo na obilaznici oko Beograda, na šta imamo pravo, u narednom periodu zabraniti da se šleperi međusobno pretiču. To usporava saobraćaj i naravno ugrožava bezbednost", kazao je Vesić i dodao da će biti uvedene obavezne cerade na otvorenim kamionima kako bi se predupredilo ispadanje materijala iz teretnih delova kamiona.

Ministar je dodao da bezbednosni sistemi koji se nalaze u tunelima širom Srbije ni po čemu ne zaostaju za sistemima koji se ugrađuju u tunelima po zapadnoj Evropi.

On je rekao da u Srbiji trenutno ima 111 tunela čija je ukupna dužina 32,56 kilometara, od čega se na auto-putevima nalazi 17 tunela, odnosno 34 tunelske cevi, ukupne dužine 22,5 kilometara.

"Činjenica je da mi u ovom trenutku gradimo oko 38 kilometara tunela od čega su dva tunela baš na auto-putu 'Miloš Veliki', koji će biti jedni od najdužih, a to su tuneli 'Laz' i 'Munji brdo' i svaki od njih je negde oko 2,8 kilometara dugačak i pored toga radimo Iriški venac, to je tunel čija je dužina 3,5 kilometra”, rekao je Vesić.

On je istakao da sama činjenica da je toliko kilometara tunela u izgradnji govori da se mora posvetiti dodatna pažnja obrazovanju vozača, kako prilikom redovnog režima saobraćaja, tako i prilikom vanrednih situacija.

Izvršni direktor u sektoru za upravljačko-informacione sisteme JP „Putevi Srbije” Zoran Pešović rekao da se tokom prošle godine u tunelu "Brančić", čije tunelske cevi imaju po 940, odnosno 945 metara, dogodilo 284 vanredna događaja, ali da zahvaljujući zaposlenima u operativno-upravljačkom centru nije bilo smrtnih ishoda

"Ono što nas očekuje u narednom periodu, a predviđeno je i programom poslovanja JP 'Putevi Srbije' jeste izgradnja Republičkog centra za upravljanje tako da će uspostavljanjem tih nivoa upravljanja podići nivo bezbednosti u saobraćaju. Ono što je interesantno jeste da su sve aktivnosti, statistike i analize izvetaja pokazale da je neophodno da sprovedemo ovu meru dodatne edukacije učesnika u saobraćaju kako bi pravilno ponašali unutar tunelskih objekata prilikom vožnje i kako bi se adekvatno ponašali prilikom vanrednog režima saobraćaja", kazao je Pešović.

Načelnik uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević kaže da je imperativ Ministarstva unutrašnjih poslova unapređenje stanja bezbednosti saobraćaja, pogotovo u mesecima kada je turistička sezona u jeku i kada se na našim putevima nalazi najveći broj učesnika u saobraćaju i stotine hiljada turista koji njima tranzitiraju kroz našu zemlju.

"Jako je značajno da ovom kampanjom i ovim prezentacijama, učesnike u saobraćaju i građame edukujemo da je bilo kakav kvar ili nezgoda čak i sa malom materijalnom štetom može da proizvede katastrofalne posledice. Želimo da ih na ovaj način edukujemo kako da izbegnu takve graške i posledice koje mogu biti smrtonosne", rekao je Lakićević.

On je dodao da je u pogledu smrtnih ishoda saobraćajnih nesreća 2023. godina bila uspešnija od godina pre nje, jer je od 15. juna do 15. spetembra, odnosno u sezoni godišnjih odmora, gotovo 50 lica manje izgubilo život.

"Nadamo se da ćemo zajedno sa Ministarstvom, 'Putevima Srbije' i Agencijom za bezbednost saobraćaja, ne samo represivnim aktivnostima nego i preventivnim imati pozitivno stanje bezbednosti saobraćaja na našim putevima”, zaključio je Lakićević.

U okviru ove dve kampanje urađeni su i edukativni spotovi koji će biti emitovani na televizija sa nacionalnom frekvencijom.