28. jun 2024 15:55

Niče Regionalni industrijsko-tehnološki park u Kruševcu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Niče Regionalni industrijsko-tehnološki park u Kruševcu

Foto: TANJUG/NEBOJŠA RAUS

KRUŠEVAC - Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija u Vladi Srbije Jelena Begović posetila je danas gradilište Regionalnog industrijsko-tehnološkog parka u Kruševcu, koji će biti peti naučni park u Srbiji.

Ministarka Begović je prilikom obilaska izrazila zadovoljstvo napretkom radova, koji su zvanično počeli 3. marta ove godine svečanim polaganjem kamena temeljca.

"Prijatno sam iznenađena, s obzirom da sam očekivala samo pripremu terena, a zapravo već niče zgrada prvog objekta, od velikog broja objekata koji će se ovde nalaziti na skoro 11.000 kvadrata. Na Vidovdan, danas, slavimo našu prošlost, ali ujedno smo okrenuti i ka budućnosti. I ovo je jedan lep, simboličan momenat za budućnost Kruševca, za budućnost naših preduzetnika, naših mladih pametnih ljudi, da ostanu ovde, da mogu da grade svoju karijeru i razvijaju biznis", istakla je ministarka Begović.

Industrijsko-tehnološki park, nazvan i "Mala fabrika velikih preduzetnika", gradi se na lokaciji bivše upravne zgrade Hemijske industrije "Župa" u Dedini i zauzeće površinu od 1,6 hektara, na kojoj će se nalaziti glavna zgrada, konferencijske sale i 39 poslovnih modula namenjenih za rad tehnološko i istraživački orijentisanih kompanija za više od 200 korisnika.

U drugom delu planirano je 14 proizvodnih modula od po 280 metara kvadratnih.

"Zapravo, mi dobijamo peti naučni park u Srbiji, koji će ipak više biti orijentisan ka proizvodnji. Mislim da će jedan ovakav centar biti dobra tačka za privlačenje direktnih stranih investicija. Kada ulažu novac, investitori gledaju i okruženje, koje mora da ima pametne i visokoobrazovane kadrove i proizvodni potencijal", rekla je ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Begović.

Izgradnjom industrijsko-tehnološkog parka, Kruševac će prvi put dobiti i poluotvoreni sajamski prostor, na kome će u budućnosti, na adekvatan i savremen način biti predstavljani privreda, proizvodi i usluge Rasinskog okruga.

Završetak radova najavljen je za kraj oktobra 2025, slediće opremanje, a očekuje se da Industrijsko-tehnološki park sa radom započne 2026. godine.