1. jul 2024 11:03

Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom stupio danas na snagu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom stupio danas na snagu

Foto: Shutterstock.com/FatihYavuz, ilustracija

BEOGRAD -Sporazum o slobodnoj trgovini (SST) između Srbije i Kine stupio je danas na snagu i njegov cilj je omogućavanje preferencijalnog pristupa kineskom tržištu za proizvode srpskog porekla.

Povlašćeni pristup proizvoda srpskog porekla tržištu sa više od 1,4 milijarde stanovnika stavlja kompanije iz Srbije u mnogo bolji položaj u odnosu na kompanije iz Evrope i okruženja i trebalo bi da dovede do značajnog povećanja izvoza, proširenja investicionih i proizvodnih kapaciteta u našoj zemlji, ali i povećanja konkurentnosti, kao i jačanja sveukupne privredne aktivnosti. SST sa Kinom odnosi se na oko 20.000 artikla, a odmah bez carina moći će da se izvozi oko 60 odsto njih.

U narednih pet do 10 godina bescarinski izvoz biće moguć za 30 odsto proizvoda čija će se carina godišnje smanjivati od 20 do 10 odsto.

Roba koja će biti oslobođena carina za pet godina godišnje će imati umanjenu carinu za po 20 odsto, dok će roba koja će biti bez carina za 10 godina, do tada imati godišnje smanenje carina za po 10 odsto.

Trajno će carinama, ipak, biti zaštićeno 10 odsto najosetljivijih proizvoda iz Srbije, pre svega, poljoprivrednih.

Važna činjenica je i da više od 50 odsto proizvoda, koji se plasira u Kinu, mora da bude proizvedeno u Srbiji.

Osim određenih vrsta voća i povrća, mesa i mesnih prerađevina, ribe, na listi proizvoda koje će srpski privrednici izvoziti od 1. jula pod povoljnijim uslovima, odnosno uz niže carine ili bez njih nalazi se i drvo, tkanina, farmacutski proizvodi, mineralna đubriva i drugi.

Prema rečima načelnice Odeljenje za veterinarsko javno zdrastvo Uprave za veterinu Tamare Bošković od danas će se iz Srbije bez carina na tržište Kine izvoziti sveže juneće meso, a u narednih 10 godina u režimu slobodne trgovine biće i ostale vrste i proizvodi od mesa i mleka.

Ona je Tanjugu kazala da za sada SST sa Kinom nije obuhvaćeno svinjsko meso i proizvodi od mesa svinaja, zbog afričke kuge svinja, jer kako je objasnila ta zemlja traži da budemo tri godine slobodni od ove bolesti.

"Ovim sporazumom nam je otvoren kanal za komunikaciju i za lakšu razmenu informacija, tako da će i neki drugi proizvodi biti lakše izvezeni na tržište Kine i proizvođači će naći sebi svoje mesto što je do sada ipak bilo malo teže", rekla je Boškovićeva.

Ona je naglasila, da je Srbija za sada uspela da dobije slobodno tržište za izvoz u Kinu i jagnjećeg mesa, kao i za proizvode od mleka i za med i proizvode od pčela.

"Ono čemu sad težimo i za što se trudimo je izvoz hrane za kućne ljubimce kao jedne izuzetno važne grane industrije i proizvodnje u Srbiji, pogotovo za ta daleka tržišta, kao i izvoz koža i sirove vune koja se koristi za prehrambenu i neprehrambenu industriju u Kini", rekla je Boškovićeva.

Dodala da je da je u toku i sklapanje sporazuma za živinsko meso i za neke jestive delove klanja koje kod nas nisu tradicionalno u ishrani upotrebljene već se koriste za neke druge svrhe, ali kinesko tržište je našlo interesa i u tome.

Kada je reč o proizvodima biljnog porekla, direktor Uprave za zaštitu bilja Nebojša Milosavljević rekao je za Tanjug da se od danas bez carina na tržište Kine mogu izvoziti sveža jabuka, borovnica i suva šljiva, prerade od povrća, džemovi, semenska roba, raž i drugo, dok će smrznuta malina biti u bescarinskom režimu za 10 godina.

Za pet godina, prema njegovim rečima, Srbija će na tržište Kine bez carina prodavati vina, kao i neke druge proizvode i fermentisana pića.

"Iz ove liberalizacije su na žalost izuzeti kukuruz, suncokret, suncokretovo ulje, pšenica, kao i pšenično brašno. Te proizvode je Kina tradicionalno zaštitila i ne želi da oni imaju poseban status sa bilo kojom zemljom", rekao jo on.

Milosavljević je objasnio da su poljoprivredni proizvodi koji se izvoze u Kinu iz Srbije u sistemu odobravanja, odnosno da bi bilo koja biljna vrsta mogla da se izveze u Kinu, mora da se ispuni niz usaglašenih fitosanitarnih uslova koje oni prepoznaju kao dovoljne da bi neki proizvod mogao da se nađe na tržište te zemlje.

Analitičar Privredne komore Srbije (PKS) Bojan Stanić rekao je za Tanjug, da današni dan, odnosno 1. juli, postaje značajan datum u istoriji ekonomskih odnosa između Srbije i Kine.

Prema njegovim rečima, to što će odmah oko 60 odsto svih proizvoda koji se razmenjuju između Kine i Srbije biti oslobođeni carine, znači da će ti proizvodi koji dolaze iz Kine u Srbiju postati jeftiniji za naše proizvođače i prerađivače, dok će sa druge strane, na neki način i kinesko tržište postati dostupnije za naše proizvode.

Stanić je dodao da postoje i rizici SST, odnosno da određena roba koja dođe iz Kine bude ovde još konkurentnija i da na neki način preplavi ovo tržište, ali za takve situacije, kako je naglasio predviđeni su mehanizmi zaštite, odnosno mogućnosti da se vrate carine na nivo koje su postojale pre uspostavljanja ovog sporazuma.

On nije mogao da kaže koliko će bescarinski izvoz uticati na povećanje izvoza, navodeći da će se tek kada prođe šest meseci, odnosno krajem ove godine videti prvi rezultati, ali da ni oni neće biti reprezentativni, jer je potrebno vreme da se naša privreda prilagodi za mogućnost plasmana na veliko i zahtevno kinesko tržište.

Ambasador Kine u Srbiji Li Ming kazao je da će SST koji je danas stupio na snagu obezbediti nove institucionalne garancije za bilateralnu ekonomsku i trgovinsku saradnju i obeležiće dalje unapređenje i razvoj praktične saradnje dve zemlje.

On je u autorskom tekstu za list "Politika" rekao da će sporazum podstaći ekonomiju da postigne veći rast i zaposlenost, a stvoriće i povoljnije, pogodnije, transparentnije i stabilnije poslovno okruženje za preduzeća u Kini i Srbiji i dati novi zamah izgradnji zajednice dve zemlje sa zajedničkom budućnošću u novoj eri.

Ambasador je podsetio i da je u prethodnih 10 godina, u oblasti trgovine, obim bilateralne trgovine dve zemlje povećan tri puta, izvoz Srbije u Kinu 60 puta, a Kina je postala drugi najveći trgovinski i važan investicioni partner Srbije.

SST između Vlade Srbije i Vlade Kine, potpisan je u Pekingu, 17. oktobra 2023. Potpisali su ga ministri trgovine Kine Wang Wentao i Srbije Tomislav Momirović, a potpisivanju tog dokumenta prisustvovali su i predsednici Kine i Srbije Si Đinping i Aleksandar Vučić.

SST koji su dve strane potpisale, kako je tada rečeno, obuhvata 10.412 proizvoda iz Srbije i 8.930 iz Kine.

Pregovori koji su prethodnili zaključivanju sporazuma održavali su se u Beogradu i Pekingu od 12. aprila do 26. septembra 2023.

Na sajtu Ministarstva trgovine Srbije mogu se videti svi detalji SST sa Kinom, kao i status više od 20.000 artikala koji su obuhvaćenih ovim ugovorom.