1. jul 2024 18:37

Bogoljub Karić po treći put dobio priznanje najmenadžer

Izvor: TANJUG

podeli vest

Bogoljub Karić po treći put dobio priznanje najmenadžer

Foto: TANJUG/ČASOPIS EUROMANAGER/ SELVER KONJIĆ

BEOGRAD - Privredniku Bogoljubu Kariću je dodeljeno priznanje za najmenadžera jugoistočne Evrope na poslovnoj konferenciji "Zajedničko regionalno tržište" u Sarajevu.

Karić je već dva puta dobijao tu nagradu - 2005. i 2016. godine za posvećenost razvoju regiona i unapređenju međusobne saradnje, a na konferenciji u Sarajevu je istakao značaj i motivaciju koju ona pruža u njegovim naporima da region postane ekonomski jači i stabilniji, saopštila je BK grupa.

"Posebno me raduje što sam danas u Sarajevu, gradu koji povezuje različitosti, kao i naš region koji obiluje različitostima. Na žalost, te različitosti često ne znamo iskoristiti na pravi način, što nas deli umesto da nas zbližava", rekao je Karić.

Jedna od ključnih tema njegovog govora bila je inicijativa za osnivanje Fonda za porodične kompanije, koja ima za cilj očuvanje i unapređenje porodičnih biznisa iz generacije u generaciju.

"Kako omogućiti kontinuitet biznisa porodične kompanije? Razmatrao sam različite modele, uključujući ulazak Fonda u vlasničku strukturu, gde bi jedan deo vlasništva zadržala porodica, a sve sa ciljem održavanja porodične kompanije u životu", naveo je on.

Karić je takođe govorio o potrebi za zaustavljanjem talasa masovnog iseljavanja mladih i obrazovanih ljudi iz regiona.

"Uveren sam da sa dobrim ekonomskim politikama i implementacijom na terenu ne samo da ćemo zaustaviti masovno iseljavanje, već ćemo pokrenuti povratak u naš region", poručio je Karić i istakao kao najpozitivniji primer zalaganja predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je uspeo da u Srbiji organizuje EKSPO 2027, koji se s pravom naziva Olimpijada u biznisu.

On je naveo da ta investicija od čak 17 milijardi evra koja će da se slije u Srbiju, treba da bude ključna tačka oko koje će da se okupi ceo region i da zajedničkim snagama gradi budućnost.

"Primer predsednika Vučića treba da slede svi predstavnici vlasti iz regiona, koji treba da postave zajednički cilj i da iskoriste EKSPO 2027 kao jedinstvenu priliku za prosperitet", rekao je on.

Karić je posebno istakao značaj ulaska zemalja regiona u Evropsku uniju kao mehanizma za obezbeđivanje trajne stabilnosti i ekonomskog napretka.

"Ulaskom u EU prestaju svi potresi i pretresi u regionu. Perspektiva članstva je najbolji mogući mehanizam za obezbeđivanje trajne stabilnosti", rekao je Karić i naglasio svoju nameru da se obrati Evropskoj komisiji sa inicijativom za stvaranje Fonda za porodične kompanije.

Na kraju je apelovao na formiranje Regionalnog saveta za ekonomsku obnovu i preporod, koji bi okupio najbolje stručnjake i ponudio svoje usluge vladama regiona.

"Ekonomija traži obim, saradnju i sinergiju. Regionalna saradnja je ključna jer se većina ekonomskih aktivnosti odvija upravo u regionu", rekao je Karić.

U saopštenju se navodi da je konferencija u Sarajevu, koja je održana 27. juna, bila prilika da se podseti na važnost međusobne saradnje i zajedničkog delovanja za dobrobit svih stanovnika regiona.

Navodi se da nagrada koju je Karić ponovo dobio "predstavlja priznanje njegovoj viziji i trudu da naš region postane bolje i uspešnije mesto za sve".