3. jul 2024 16:05

Đedović Handanović: Stvaraju se uslovi za integraciju u jedinstveno EU tržište struje

Izvor: TANJUG

podeli vest

Đedović Handanović: Stvaraju se uslovi za integraciju u jedinstveno EU tržište struje

Foto: TANJUG/MRE/ EMILIJA JOVANOVIĆ

BANJALUKA - Srbija nastavlja usklađivanje sa regulativom Evropske unije (EU) i do kraja godine će se izmenama Zakona o energetici stvoriti regulatorni uslovi za integraciju u jedinstveno EU tržište električne energije, izjavila je danas ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović, saopštilo je resorno ministarstvo.

Ona je na neformalnom ministarskom sastanku Energetske zajednice, uz prisustvo predstavnika Evropske komisije u Banjaluci rekla da veruje da je veoma važno da se Srbija priključi jedinstvenom evropskom tržištu električne energije, na čemu se, kako je istakla, posvećeno radi, vodeći računa o očuvanju nacionalnih interesa.

"Podsetiću i da Srbija jedina u regionu ima funkcionalno i unutardnevno i dan unapred tržište električne energije, kao i da smo deo regionalne berze sa dve članice EU, Mađarskom i Slovenijom", rekla je ona.

Ministarka je naglasila da je u pripremi nacionalna analiza i procena uticaja primene CBAM-a, odnosno mehanizma za prekogranično usklađivanje cena ugljenika i da Ministarstvo rudarstva i energetike radi na definisanju najprihvatljivije opcije za oporezivanje ugljenika.

"Oporezivanje ugljenika na lokalnom nivou za sada može da bude jedna od prihvatljivih opcija, jer bi uz fiksnu cenu dala predvidivost privredi u periodu prilagođavanja. Uvođenje regionalnog sistema za trgovinu emisijama ugljenika po istoj ceni i po uzoru na sistem koji postoji u EU, EU ETC, do 2030. godine za Srbiju nije opcija, zbog prevelikih finansijskih posledica i složene primene pre svega", rekla je ona.

Navela je da Srbija planira da bude deo EU ETS sistema, na putu pridruživanja Evropskoj uniji.

Za to je, kako je istakla, pored analiza i tehničke pomoći Energetske zajednice, potrebna i izvesna finansijska pomoć EU, kao i održiv vremenski period za primenu, nakon 2030. godine kada će Srbija imati dovoljno izgrađjenih kapaciteta zelene energije.

Ona je ukazala da je Srbija na početku pravedne energetske tranzicije, što je dug i skup proces i da je neophodno obezbediti pristup fondovima EU da bi se sprovela na održiv način.

Dodala je da kao jedno od mogućih rešenja vidi formiranje regionalnog fonda Zapadnog Balkana za pravednu tranziciju, koji bi bio podržan i od strane EU.

Ministarka je na današnjem sastanku po pitanju energetske sigurnosti istakla da pripreme za grejnu sezonu teku po planu, da Srbija ulaže u modernizaciju proizvodnih kapaciteta, prenosne i distributivne mreže, kao i da je od prošle godine diversifikovano snabdevanje gasom.

"Zbog nedavnog prekida u napajanju električnom energijom u susednim zemljama, kakav se u Evropi nije desio decenijama i u kojem je Srbija ostala nepogođena, uveli smo dodatne mere bezbednosti i opreza. Svakodnevno naša energetska preduzeća prate stanje kako bi mogli da pravovremeno i brzo reaguju u slučaju rizika po sigurnost snabdevanja, što se i pokazalo tokom nedavne havarije", rekla je Đedović Handanović.

Prema njenim rečima, remonti proizvodnih kapaciteta, održavanje prenosne i distributivne mreže uporedo sa modernizacijom idu po planu, deponije uglja, akumulacije i skladišta gasa su dobro popunjeni i nastaviće da se radi na obezbeđivanju dodatne sigurnosti za predstojeću grejnu sezonu.

Ona je na marginama ministarskog sastanka imala bilateralni sastanak sa predstavnicima Evropske komisije i direktorom Energetske zajednice Arturom Lorkovskim, na kojem su glavne teme bile integracija tržišta električne energije, mere koje se preduzimaju na povećanju sigurnosti snabdevanja i saradnja u okviru širih regionalnih inicijativa.