5. jul 2024 13:50

Fond PIO: Naplata doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje veća od plana

Izvor: TANJUG

podeli vest

Fond PIO:  Naplata doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje veća od plana

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Dobra naplata doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje nastavljena je i ove godine pa je u prvih šest meseci 2024. od ovog, izvornog prihoda Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) naplaćeno 9,57 milijardi dinara ili 2,41 odsto više nego što je predviđeno finansijskim planom, saopštio je danas Fond PIO.

"Ako postignuto uporedimo sa istim periodom prethodne godine, u ovom polugođu naplaćeno je više prihoda od doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za 55 milijardi dinara, odnosno za 15,61 odsto, što je veoma dobar pokazatelj", rekao je direktor Fonda PIO Relja Ognjenović.

Pozitivna kretanja u naplati doprinosa, kako ocenjuju u Fondu PIO, odraz su stabilne nacionalne ekonomije, konstantnog povećanja broja zaposlenih, kao i njihovih zarada. 

Dodaju da se efekat takvih kretanja za penzionere vidi kroz povećanja penzija dva puta godišnje.

"Izvorni prihodi Fonda su odraz ubrzanog privrednog rasta, koji je u Srbiji obezbeđen kroz investicije i povećanje broja zaposlenih u privredi, kao i povećanje njihovih zarada, iz kojih se obezbeđuje naplata doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje. Na osnovu podataka Fonda PIO o broju prijavljenih na obavezno osiguranje, u periodu od 2013. godine, kada je ograničeno zapošljavanje u javnom sektoru, do danas, broj prijava na osiguranje u javnom sektoru je smanjen nominalno za 78.000, a u realnom sektoru povećan je za gotovo 500.000 osiguranika", istakao je Ognjenović.

Naveo je da mere koje država preduzima kako bi osnažila ekonomiju doprinose jačanju institucija sistema i podižu kvalitet života svih naših građana. 

Prema njegovim rečima stalno se povećava broj privrednih subjekata, broj zaposlenih, a plate se povećavaju naročito u realnom sektoru, što se, kako je istakao, na kraju povoljno odražava na penzijski sistem.

"Iz ovako progresivne baze stvoreni su uslovi za povećanja penzijskih prinadležnosti. Učešće neto penzija u BDP u 2023. godini iznosilo je 9,3 odsto, čime su se stekli zakonski preduslovi da se penzija usklađuje po najpovoljnijoj opciji za korisnike, odnosno prema neto zaradi i redovno zakonsko usklađivanje penzija od januara 2024. godine iznosilo je 14,8 odsto", rekao je on.