5. jul 2024 13:51

Privredna komora Srbije finansira učešće 24 domaća startapa na veb samitu u Lisabonu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Privredna komora Srbije finansira učešće 24 domaća startapa na veb samitu u Lisabonu

Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ

BEOGRAD - Prijava za učešće domaćih startapova na Web Summit-u u Lisabonu počela je danas i trajaće do 25. jula, a Privredna komora Srbije finansiraće 24 startapa, koji će ove godine prvi put organizovano nastupiti na tom samitu.

Web Summit trajaće u periodu od 11. do 14. novembra, a predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež pozvao je zainteresovne startapove da se prijave za konkurs "Start to play".

"Web Summit u Lisabonu je najveća tehnološka manifestacija u svetu. Sve ono što vam je potrebno za dobar biznis, nalazi se tamo", rekao je Čadež.

Proces selekcije, kako kaže, trajaće do septembra.

"Svi koji se prijave imaće četvoromesečnu obuku i treninge sa stručnjacima iz inostranstva i organizacije Web Summit Srbije, kao i sa stručnjacima iz Centra za digitalnu transformaciju, kako bi se što bolje pripremili", istakao je Čadež.

Prema njegovim rečima, srpski startapovi će u okviru celog samita imati "veliko ostrvo", gde će pokazati svoje mogućnosti.

"Tu će biti zanimljivih stvari sa partnerima koji možda do sada nisu bili u Srbiji, iz velikih fondova i startap sistema", kazao je Čadež.

Član tima Web Summit Srbije Nemanja Jovičić ističe da sue uslovi za prijavu odnose na to da su startapovi iz Srbije, mlađi od pet godina i da rade kao samostalna organizacija, kao i da imaju svoj veb sajt, logo i jedinstveni softverski proizvod ili da rade na povezanom hardverskom proizvodu.

"Javni poziv je dostupan na našem sajtu, kao i na sajtu PKS-a i Centra za digitalnu transformaciju. Pored Gugl forme, potrebno je da snime i pošalju video prezentaciju koja nije duža od 60 sekundi, kao i pič dek prezentaciju", rekao je Jovičić.

Prvi krug selekcije će, prema njegovim rečima, biti putem javnog glasanja za video prezentaciju.

"One će biti strimovane na Jutjub kanalu i na našem vebsajtu, gde će svi zainteresovani moći da daju glasove. Na taj način izabraćemo 50 startapova, a finalni izbor biće na događaju koji će se održati petog septembra. Tada će stručni žiri na bazi izabranih kriterijuma izabrati 24 startapa", kazao je Jovičić.

Prošlogodišnji Web Summit u Lisabonu okupio je više od 70.000 učesnika, kao i više 2.600 startapa i oko 900 investitora.