9. jul 2024 11:51

Seoskim turističkim domaćinstvima 150 miliona dinara bespovratne pomoći

Izvor: TANJUG

podeli vest

Seoskim turističkim domaćinstvima 150 miliona dinara bespovratne pomoći

Foto: Shutterstock.com/Nenad Nedomacki, ilustracija

BEOGRAD - Radna grupa za odlučivanje o učešću u finansiranju projekata razvoja i unapređenja ruralnog turizma i ugostiteljstva u Republici Srbiji donela je odluku o dodeli bespovratnih sredstava u ukupnom iznosu od 150 miliona dinara, saopštilo je danas Ministarstvo turiuma i omladine.

Podsticaji su dodeljeni za najbolje rangirana 82 registrovana seoska turistička domaćinstava, etno kuće i salaša čiji su projekti ispunili sve kriterijume propisane uredbom za dobijanje sredstava za rekonstrukciju i dodatno opremanje postojećih ugostiteljskih objekata za smeštaj.

Najveći broj korisnika bespovratnih sredstava za razvoj seoskog turizma, koja se prvi put dodeljuju ove godine, nalazi se u regiji Zapadne Srbije (28), AP Vojvodine (20) i Centralne Srbije i Šumadije (19).

Ova mera je značajno stimulisala ulazak u legalne tokove velikog broja seoskih turističkih domaćinstava, čiji je broj povećan za trećinu u odnosu na period neposredno pre usvajanja uredbe i danas ih ima 1.052 u centralizovanom sistemu e-Turista, budući da je registracija bila uslov za učešće u programu podsticaja.

Kompletan spisak korisnika kojima su odobrena sredstva biće objavljen u toku dana na sajtu Ministarstva turizma i omladine, a o terminu potpisivanja ugovora korisnici će biti naknadno obavešteni, navodi se u saopštenju.