12. jul 2024 15:35

Poreska uprava: Podneto 29.667 prijava o godišnjem porezu na dohodak građana za 2023.

Izvor: TANJUG

podeli vest

Poreska uprava: Podneto 29.667 prijava o godišnjem porezu na dohodak građana za 2023.

Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ

BEOGRAD - Poreska uprava (PU) primila je 29.667 prijava za obračun godišnjeg poreza na dohodak građana za 2023. godinu, objavila je PU i navela da su obavezu prijavljivanja ovog poreza imali građani koji su lane na ime dohotka primili više od 4.26 miliona dinara, odnosno od trostruke prosečne godišnje plate u Srbiji.

Najviše prijava, 19.675, podnela su fizička lica sa teritorije koju pokriva Odsek za koordinaciju poreske kontrole Beograd, zatim Novi Sad, 6.085 prijava, Kragujevac, 2.222 prijava i Niš, 1.685 prijava.

Prijavljeni prihodi za prvih 100 podnosilaca poreskih prijava sa najvećim iskazanim prihodima kreću se u rasponu od oko 100 miliona dinara do oko 1,7 milijardi dinara.

Čak 69 odsto iz ove grupe su obveznici sa teritorije koju pokriva Odsek za koordinaciju poreske kontrole Beograd, od čega je tri odsto stranih državljana.

Najčešća prijavljivana zanimanja su menadžer, direktor, inženjer, ekonomista i pravnik.

Od ukupnog broja poreskih obveznika 90 odsto su muškarci.

Iz Poreske uprave podsećaju da se drugu godinu zaredom, godišnji porez na dohodak građana obračunava i plaća po sistemu samooporezivanja, umesto po rešenju poreskog organa uz ponuđenu unapred popunjenu poresku prijavu od strane PU.

Dodaju da ovakva praksa poreskim obveznicima značajno olakšava popunjavanje i podnošenje poreske prijave i smanjuje troškove administriranja.

Poreske prijave se podnose isključivo u elektronskom obliku, preko portala Poreske uprave ePorezi, na Obrascu PP GPDG.