17. jul 2024 19:04

Rusija i Mađarska će do kraja godine početi da grade blokove u NE "Paks 2"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Rusija i Mađarska će do kraja godine početi da grade blokove u NE "Paks 2"

Foto: Shutterstock.com/ZagAlex, ilustracija

MOSKVA  - Rusija i Mađarska planiraju da do kraja ove godine počnu radove na izgradnji energetskih blokova u nuklearnoj elektrani Paks-2, saopštila je danas pres-služba inženjerskog odeljenja državne korporacije Rosatom, nakon sastanka generalnog direktora kompanije Alekseja Lihačova i mađarskog ministra spoljnih poslova Petera Sijarta u Turskoj.

Napominje se da su strane konstatovale visok nivo implementacije projekta NEP Paks-2, koji je postignut zahvaljujući zajedničkom efikasnom radu sa mađarskim naručiocem na izgradnji budućih blokova izgrađenih po ruskom dizajnu nuklearnih elektrana generacije III+.

"Planovi su da radovi na izgradnji samih nuklearnih blokova počnu do kraja ove godine. Planirano je da pre kraja jula na gradilište bude isporučen uređaj za lokalizaciju rastopljenog metala, prvi veliki teret koji će u Paks stići iz Rusije", navodi se u saopštenju, prenosi RIA Novosti.

Kako je saopšteno, na gradilištu NE Paks-2 završena je izgradnja antifiltracione zavese u dužini od 2,7 kilometara, počinju radovi na učvršćivanju tla, građevinari će krajem jula početi da iskopavaju zemlju od kopa do projektovanog nivoa od 27 metara, izvode se građevinsko-instalaterski objekti.

Paralelno sa tim, preduzeća Rosatoma proizvode komponente nuklearnog ostrva budućih energetskih blokova.

Krajem aprila 2024. godine u fabrici AEM Technologies kod Sankt Peterburga u Kolpinu počela je proizvodnja reaktorske komore bloka broj 5 .

Jedina nuklearna elektrana u Mađarskoj, Paks, nalazi se 100 kilometara od Budimpešte i pet kilometara od grada Paksa.

Nuklearna elektrana Paks trenutno proizvodi skoro polovinu električne energije u Mađarskoj, a planiranim puštanjem u rad dva nova bloka Paks očekuje se da će se ovaj udeo udvostručiti.

Za Mađarsku je nuklearna energija način da osigura svoju energetsku bezbednost, što je više puta isticalo rukovodstvo ove zemlje.

Evropska unija je krajem juna ove godine pismeno odobrila izuzeće projekta nuklearne elektrane Paks-2 od bilo kakvih sankcija. Sada kompanije iz EU ne moraju da dobijaju dozvolu od regulatora, a evropske vlade ne mogu da spreče njihove kompanije da učestvuju u projektu, rekao je tada Sijarto.