17. mart 2023 10:50

Francuski član Upravnog saveta ECB-a: Francuske i evropske banke su veoma stabilne

Izvor: TANJUG

podeli vest

Francuski član Upravnog saveta ECB-a: Francuske i evropske banke su veoma stabilne

Foto: Shutterstock.com/cactii, ilustracija

PARIZ - Evropska centralna banka odlučila je da poveća referentnu kamatnu stopu za 50 baznih poena zbog borbe protiv inflacije i kako bi signalizirali stabilnost evropskih banaka, izjavio je francuski član Upravnog saveta ECB-a Fransoa Viljeroj de Galo (Francois Villeroy de Galhau).

"Francuske i evropske banke su veoma stabilne", rekao je Viljeroj, za francusku BFM televiziju, preneo je Rojters.

Slom na globalnim tržištu izazvan je kolapsom banke Silicijumske doline (SVB) prošle nedelje, a pogoršan je sumnjama u budućnost "Kredi Svis" (Credit Suisse) u Švajcarskoj, naveo je mnoge da se zapitaju da li će ECB prekinuti svoj ciklus povećanja kamatnih stopa.

U skladu sa često ponavljanim smernicama, centralna banka za 20 zemalja koje dele evro podigla je svoju depozitnu stopu na tri odsto, što je najviši nivo od kraja 2008. godine, da bi se dostigla ciljana inflacija od dva odsto do 2025. godine.

"Mislim da smo poslali snažan signal kako bi održali poverenje u našu strategiju borbe protiv inflacije, tako i u stabilnost evropskih i francuskih banaka", rekao je Viljeroj.

Iako ECB "ima istrumente za osiguravanje likvidnosti banaka", Viljeroj je rekao da je malo verovatno da će ih morati koristiti, jer "evropske banke nisu u istoj situaciji kao američke banke".