25. april 2023 12:23

Zemlje EU odobrile reformu tržišta ugljenika, zagađivači će plaćati više

Izvor: TANJUG

podeli vest

Zemlje EU odobrile reformu tržišta ugljenika, zagađivači će plaćati više

Foto: Shutterstock.com/Bilanol, ilustracija

BRISEL - Države članice Evropske unije danas su odobrile reformu tržišta ugljenika, po kojoj će zagađivači životne sredine morati da plaćaju više nego do sada.

Cilj ove reforme je smanjenja emisija ugljen-dioksida do 2030. godine za 62 odsto, u odnosu na nivo emisija iz 2005. godine.

Velika većina od 27 zemalja EU je glasala za reformu, Poljska i Mađarska su glasale protiv, dok su Belgija i Bugarska bile uzdržane, prenosi Rojters.

Reforma predviđa povećanje cene zagađivanja za sektore kao što su proizvodnja cementa, avionski i brodski saobraćaj.

Teška industrija će do 2034. godine izgubiti prava na besplatne dozvole za emisije ugljen-dioksida, a avionski saobraćaj će ova prava izgubiti već od 2026. godine.

Emisije iz brodskog saobraćaja će postati deo ove šeme od 2024. godine.

Zemlje EU su izglasale i postepeno uvođenje nove carine na uvoz robe čija proizvodnja stvara velike emisije ugljen-dioksida, kao što su industrija čelika, cementa, aluminijuma, đubriva, električne energije i vodonika.

Ove carine, koje će biti postepeno uvođene od 2026. godine, treba da spreče EU proizvođače da presele svoju proizvodnju u zemlje sa nižim ekološkim standardima, kao i da zaštite EU industriju od konkurencije.

Posle skoro dve godine pregovora o reformi tržišta ugljenika, Evropski parlament je prošle nedelje usvojio predlog zakona, a nakon današnjeg odobrenja od strane zemalja EU će ova reforma postati zakon.