14. jul 2023 13:19

Šolc o strategiji prema Kini: Mnoge kompanije su se već prilagodile

Izvor: TANJUG

podeli vest

Šolc o strategiji prema Kini: Mnoge kompanije su se već prilagodile

Foto: AP Photo/Markus Schreiber

BERLIN - Nemački kancelar Olaf Šolc, povodom stragije koju je Berlin usvojio prema Kini, izjavio je danas da mnoge nemačke kompanije već diversifikuju svoje lance snabdevanja, ulaganja i izvoza.

Na pitanje Rojtersa koje nove mere kompanije sada mogu da očekuju, Šolc je rekao da je ta strategija sveobuhvatna i da su se mnoge kompanije već prilagodile novom pogledu na svet.

"Mnoge kompanije će nastaviti da ulažu velika sredstva i izvoze u Kinu, ali takođe će iskoristiti mogućnosti koje imaju da investiraju, izgrade lance snabdevanja i izvoze negde drugde", rekao je Šolc na konferenciji za medije.

U strategiji prema Kini, koju je nemačka vlada u četvrtak usvojila, navodi se da će Berlin ažurirati spisak robe koja podleže kontroli izvoza kako bi izbegla nove bezbednosne rizike.

''Da bi se izbegli dugoročni bezbednosni rizici za Nemačku, EU i njihove saveznike, nastale izvozom novih kritičnih tehnologija, savezna vlada se posvetila prilagođavanju spiska za kontrolu izvoza'', navodi se u dokumentu, preneo je Rojters.

U dokumentu strategije se kaže da nemačka vlada namerava da ''pregleda nacionalne spiskove za kontrolu izvoza u kontekstu novih tehnoloških dostignuća, na primer u oblasti sajber bezbednosti i tehnologije nadzora''.

Kada je reč o pogledu na Kinu u kontekstu rata u Ukrajini, navodi da Kina nije kredibilna u odbrani teritorijalnog integriteta Ukrajine, s obzirom na njenu podršku ruskim narativima, i poziva se Peking da zauzme jasniji stav po pitanju ruske invazije.

''Kineska propaganda pojačava ruske narative u vezi sa njenim nezakonitim agresorskim ratom protiv Ukrajine. Ovo zahteva sistematsko praćenje zasnovano na dokazima i kontramere na svim nivoima, uključujući i evropski'', stoji u dokumentu strategije.