9. avgust 2023 15:13

Operativni profit japanske kompanije Soni od aprila do juna pao za 31 odsto

Izvor: TANJUG

podeli vest

Operativni profit japanske kompanije Soni od aprila do juna pao za 31 odsto

Foto: AP Photo, File/Eugene Hoshiko

TOKIO - Japanska tehnološki gigant Soni saopštio je danas da je njegov operativni profit od aprila do juna pao za 31 odsto, na 253 milijarde japanskih jena.

Fiskalna godina ove kompanije počinje u aprilu, tako da su ovo rezultati za prvi kvartal.

Kako navodi CNBC, slabiji rezultat je posledica pada profita u Sonijevim poslovnim aktivnostima u filmskoj industriji i finansijskim uslugama.

Profit iz ogranka finansijskih usluga kompanije Soni opao je za 61 odsto u odnosu na isti kvartal lane, što kompanija pripisuje promenama kamatnih stopa u vezi sa životnim osiguranjem.

Filmski hit "Spajdermen: Putovanje kroz Spajder-svet" je Soniju doneo solidnu zaradu od 633 miliona dolara, ali je uprkos tome profit firme u ovom ogranku pao za 68 odsto međugodišnje.

Soni je u saopštenju za ovaj rezultat okrivio štrajkove scenarista i drugih filmskih radnika u Holivudu.

Japanska kompanija ipak može da bude veoma zadovoljna prodajom konzole Plejstejšn 5 (PS5), koja je u prvom kvartalu porasla za 38 odsto u odnosu na isti period prošle godine, na 3,3 miliona prodatih konzola.

Soni je ranije saopštio da očekuje da će u fiskalnoj godini koja se završava u martu 2024. godine prodati rekordnih 25 miliona konzola PS5, odnosno 5,9 miliona konzola više nego u prethodnoj fiskalnoj godini.