23. oktobar 2023 10:09

Šef najvećeg tehnološkog samita Evrope podneo ostavku zbog komentara o Izraelu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Šef najvećeg tehnološkog samita Evrope podneo ostavku zbog komentara o Izraelu

Foto: AP Photo, File/Armando Franca

LISABON - Izvršni direktor Veb samita, najveće tehnološke konferencije u Evropi, Pedi Kosgrejv podneo je ostavku nakon što su se neke velike kompanije povukle sa konferencije zbog njegovih komentara o Izraelu.

"Nažalost, moji lični komentari su skrenuli pažnju sa događaja i našeg tima, sa naših sponzora, startapa i ljudi koji učestvuju. Iskreno se još jednom izvinjavam onima koje sam povredio", saopštio je Kosgrejv, prenosi CNN.

On je 13. oktobra na društvenoj mreži X napisao da su "ratni zločini i dalje ratni zločini čak i kada ih počine saveznici i da ih treba nazvati pravim imenom", kao i da je "šokiran retorikom i postupcima tolikog broja zapadnih vlada".

Objavu je do danas pregledalo 1,2 miliona ljudi.

Kosgrejv je nakon kritika objavio izvinjenje na blogu Veb samita i pojasnio svoj stav, ali neki tehnološki giganti kao što su Alfabet, Meta, Simens ili Amazon su, ipak, odlučili da se povuku sa konferencije.

Veb samit će se održati od 13. do 16. novembra u Lisabonu, a na sajtu organizacije sa navodi da će na konferenciji učestvovati više od 70.000 ljudi.