20. novembar 2023 12:55

Riši Sunak najavio niže poreze i podršku za investicije kompanija koje žele da ulažu u Veliku Britaniju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Riši Sunak najavio niže poreze i podršku za investicije kompanija koje žele da ulažu u Veliku Britaniju

Foto: Pool Photo via AP/Daniel Leal

LONDON - Premijer Velike Britanije Riši Sunak najavio je danas da će njegova vlada "pažljivo i održivo" smanjiti poreze i na taj način podržati kompanije koje žele da ulažu u Veliku Britaniju.

"Inflacija je sada prepolovljena i naš rast je jači, a prihodi veći, tako da možemo da započnemo sa sledećom fazom i usmerimo našu pažnju na smanjenje poreza", rekao je Sunak, prenosi Rojters.

On je istakao da prioritet britanske vlade treba da bude smanjenje poreza, ali da će ono biti "pažljivo i održivo" i da vlada neće uraditi ništa što bi doprinelo inflaciji.

"Želimo da putem nižih poreza i jednostavnije regulacije podstaknemo preduzeća da ulažu, prave inovacije i rastu", naveo je Sunak, naglasivši da ove vrsta podrške treba da bude ciljana i strateška.

Britanski premijer je obećao i da će reformisati sistem socijalne zaštite kako bi se nezaposlene osobe motivisale da rade.

"Oko dva miliona radno sposobnih ljudi u Velikoj Britaniji trenutno uopšte ne radi. To je nacionalni skandal", zaključio je Sunak.

Ministar finansija Velike Britanije Džeremi Hant treba da se obrati javnosti ove nedelje i predloži mere koje bi podstakle britansku ekonomiju.