1. februar 2024 16:31

Dva velika sindikata poljoprivrednika u Francuskoj prekidaju proteste i blokade

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dva velika sindikata poljoprivrednika u Francuskoj prekidaju proteste i blokade

Foto: AP Photo, File/Jean-Francois Badias

PARIZ - Dva velika sindikata poljoprivrednika u Francuskoj objavila su danas da obustavljaju proteste i ukidaju blokade puteva širom zemlje.

Najavu obustave protesta saopštili su sindikati FNSEA i Mladi poljoprivrednici dok je sindikat Ruralna saradnja (Coordination Rurale) pozvao da se "ne uklanjaju barikade", prenosi Figaro.

Dva sindikata su odlučila da se prestane s protestima nakon što su, kao zadovoljavajuće, procenili nove mere koje je ranije danas predstavio francuski premijer Gabrijel Atal, preneo je AP.

Poljoprivrednici su danima protestovali širom zemlje pre svega zbog niskih primanja, stroge regulative i nelojalne konkurencije iz inostranstva.

Predsednik sindikata Mladi poljoprivrednici Arno Gajo danas je zajedno sa prvim čovekom najvećeg francuskog sindikata poljoprivrednika FNSEA pozvao članove da obustave blokade.

"Reč je o opipljivom napretku u nizu tačaka, računajući i hitne mere za finansijsku podršku poljoprivrednicima i proizvođačima vina", rekao je predsednik FNSEA Arno Ruso.

Premijer Gabrijel Atal je ranije danas najavio je novi set mera, čime se nadovezao na druga obećanja data poslednjih dana.

Njegov govor je usledio dok su konvoji sa stotinama farmera u traktorima, stvarali haos ispred sedišta Evropske unije, zahtevajući od lidera na samitu EU da im obezbede oslobađanje od rasta cena i komplikovane birokratije.

Atal je izjavio danas da će Francuska sačiniti zakon koji će obezbediti suverenitet u snabdevanju hranom, odnosno dovoljno domaćih poljoprivrednih proizvoda za sopstvene potrebe.

Dodao je da je potrebno više rada na rešavanju problema farmera na nivou EU u vezi sa sporazumima o slobodnoj trgovini kojima se omogućava uvoz jeftinih poljoprivrednih proizvoda u zemlje članice Unije.

Atal je naveo da ne dolazi u obzir da Francuska pristane na sporazum o slobodnoj trgovini između EU i latinoameričkih zemalja članica Merkosura čija je izrada u toku.

Premijer je istakao da će Francuska pojačati bezbednosne provere hrane iz uvoza, posebno da bi se osiguralo da uvezena hrana nema tragove pesticida koji su zabranjeni u Francuskoj ili u EU.

Atal je naglasio da Francuska planira da hitno zabrani uvoz voća i povrća koje je tretirano pesticidom tiaklopridom.