6. mart 2024 18:01

EU ublažava mere za kompanije protiv dečjeg rada i zagađenja

Izvor: TANJUG

podeli vest

EU ublažava mere za kompanije protiv dečjeg rada i zagađenja

Foto: Shutterstock.com/sashk0, ilustracija

LONDON – Belgija, koja predsedava Evropskom unijom, predložila je duži proces uvođenja pravila koja bi zahtevala od velikih kompanija kontrolu da li unutar njihovih lanaca snabdevanja ima nanošenja štete životnoj sredini ili korišćenja dečjeg rada, navodi se u današnjem dokumentu.

Nemačka je odbacila pomenutu Direktivu o korporativnoj održivosti (CSDDD), dok je 13 zemalja EU bilo uzdržano, preneo je Rojters.

Na taj način je došlo do zastoja uprkos privremenom dogovoru o nacrtu pravila koji su postigli predstavnici država EU i Evropskog parlamenta.

Nakon toga, Belgija je pokušala da posreduje u novom dogovoru, predlažući pre svega smanjivanje broja kompanija iz Evropske unije i van nje, koje bi potpadale pod direktivu, tako što im je prag spušten sa 500 zaposlenih na 1.000, kao i na 150 miliona evra prometa sa 300 miliona evra, dodaje se u dokumentu.

Što se tiče planova za tranziciju klimatskih promena, ukinuta je obaveza kompanija za njihovo promovisanje iznad određenog praga.

Belgijski kompromis takođe predlaže postepeni pristup uvođenja pravila na period od tri do pet godina, u zavisnosti od veličine kompanije.

Nemački ministri rekli su da će nacrt zakona povećati birokratiju i pravne nesigurnosti.