12. jul 2024 13:01

Platforma Iks prema preliminarnom stavu EK krši Zakon o digitalnim uslugama

Izvor: TANJUG

podeli vest

Platforma Iks prema preliminarnom stavu EK krši Zakon o digitalnim uslugama

Foto: Shutterstock.com/Michele Ursi

BRISEL - Evropska komisija (EK) objavila je danas da prema njenom preliminarnom stavu, platforma Iks (Tviter) krši evropski Zakon o digitalnim uslugama (DSA) u tri oblasti.

Kako se navodi, platforma Iks označava verifikovane naloge time što im daje plavu kvačicu, ali ova praksa nije pouzdana i negativno utiče na sposobnost korisnika da slobodno rasuđuju o autentičnosti naloga sa kojima komuniciraju.

Postoje dokazi o zlonamernim akterima koji zloupotrebljavaju "provereni nalog" da bi obmanuli korisnike, navodi se na veb stranici EK.

Pored toga, platforma Iks takođe nije ispunila nije obezbedila pouzdano i pretraživo skladište oglasa, što je jedna od obaveza koje proističu iz DSA.

Prema trećoj zamerci, društvena mreža Iks sprečava da istraživači pristupe njenim javnim podacima i čini se da želi da ih spreči u sprovođenju istraživačkih projekata osim ako ne plate nesrazmerno visoke naknade.

Preliminarni zaključak Komisije dolazi nakon sedam meseci istrage, a platforma Iks će imati nekoliko meseci da odgovori na ove zamerke.

Ako bi preliminarni stavovi Komisije bili na kraju potvrđeni, EK bi usvojila odluku o neusaglašenosti, što znači da bi mreža Iks mogla da se suoči sa kaznom od čak šest odsto svog globalnog prometa, prenosi Rojters.