2. septembar 2024 14:46

Počela Nedelja ponosa, brojni događaji pod sloganom "Ponos su ljudi" u borbi za prava

Izvor: TANJUG

podeli vest

Počela Nedelja ponosa, brojni događaji pod sloganom "Ponos su ljudi" u borbi za prava

Foto: TANJUG/TANJUG VIDEO

BEOGRAD - Nedelja ponosa čiji je ovogodišnji slogan "Ponos su ljudi" počela je danas konferencijom u Prajd info centru, čiji je cilj ukazivanje na položaj i probleme pripadnika LGBT zajednice, a prisutnima su se obratili predstavnici Beograd prajda, ovogodišnja kuma prajda pevačica Zejna i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre.

Član organizacionog odbora BG Prajda Filip Vulović rekao je da će se tokom tajanja Nedelje ponosa održati 39 događaja, čiji je cilj da se građani informišu o problemima sa kojima se suočavaju članovi LGBT zajednice.

"Svako može da pogleda program na našem sajtu i društvenim mrežama i da dođe da se informiše, da učestvuje u nekoj debati, da pogleda performans ili umetničku izložbu koje rade prave naši lokalni LGBT umetnici, ali i prijatelji iz zemalja u okruženju i raznih delova sveta", rekao je Vulović.

On je pozvao sve zainteresovane da se pridruže protestnoj šetnji Begrad Prajda i koncertu.

Vulović je istakao da je ovogodišnji slogan "Ponos su ljudi" jer su želeli javnosti da se javnost podseti da su LGBT osobe svačije komšije, prijatelji, članovi porodice, kolege s fakulteta, drugari iz škole i drugi.

Matija Stefanović iz organizacije "Da se zna" rekao je da su zahtevi Beograd Prajda isti već godinama, budući da ni jedan od njih još uvek nije ispunjen.

"Na prvom mestu je usvajanje Zakona o istopolnim zajednicama i Zakona o rodnom identitetu i pravima interseks osoba i to du dva najvažnija zahteva Beograd Prajda", naglasio je Stefanović.

On je dodao da je najlakše usvojiti Zakon o istopolnim zajednicama koji je već napisan 2021. godine ali je, kako je rekao, najnapadaniji.

"Stalno smo osuđeni na to da čekamo neki povoljan politički trenutak i političku volju da se nešto dogodi. Za to vreme ljudima prolaze životi, neki decenijama žive u istopolnim partnerstvima, a pred zakonom jedan drugom i jedna drugoj nisu ništa - ne mogu da se posete u bolnici, ne mogu da imaju zajedničku imovinu, u slučaju smrti partnera ne mogu da naslede imovinu, nego recimo nasledi homofobična porodica", naveo je Stefanović.

Kuma ovogodišnjeg Beograd Prajda pevačica Zejna je izrazila uverenje da će građani biti uz pripadnike LGBT zajednice i njihove saborce i istakla da oni imaju za šta da se bore i da će sve što će se raditi tokom Nedelje ponosa biti ljudski i iz ljubavi prema ljudima.

"Nadam se da ćete ostati uz nas tokom mnogobrojnih događaja, kao i u subotu, 7. septembra na protestnom maršu i koncertu", rekla je Zejna.

Šef delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre je istakao da EU podržava jednakost, kao i da se strogo bori protiv diskriminacije i kršenja ljudskih prava.

"Nedelja ponosa je nedelja dijaloga. Ovaj događaj je posvećen pravima svih - da ne budu diskiminisani, da žive dostojanstveno sa sopstvenim izborom i da vole onog koga žele da vole", rekao je Žiofre.

Kako je ranije najavljeno tokom trajanja Nedelje ponosa biće održan veliki broj kulturnih, umetničkih i edukativnih gogađaja s ciljem dizanja svesti o pravima LBGT+ osoba - između ostalog i koncerti, izložbe, festivali, debate i drugo, dok će centralna manifestacija - protestna šetnja biti održana u subotu, 7. septembra, sa početkom u 16 časova.

Šetnja počinje u 17 časova, a predvodiće je bubnjarski bend i kamion sa muzikom.

Na punktovima će, pored pripadnika policije, kontrolu vršiti redarska služba, oranizatori i volonteri, koji će se, kako kažu članovi Beograd prajda, postarati da svako bezbedno pristupi šetnji i koncertima i dobije svoju narukvicu.