13. septembar 2024 16:50

Sednica Evropskog parlamenta sledeće nedelje u Strazburu, na agendi nova EK i mađarsko predsedavanje EU

Izvor: TANJUG

podeli vest

Sednica Evropskog parlamenta sledeće nedelje u Strazburu, na agendi nova EK i mađarsko predsedavanje EU

Foto: Shutterstock.com/Pierre-Olivier, ilustracija

BRISEL - U Strazburu će od 16. do 19. septembra biti održana plenarna sednica Evropskog parlamenta, tokom koje bi predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen trebalo da predstavi strukturu i portfelje nove EK i tokom koje će se razgovarati o programu mađarskog predsedavanja Savetom EU.

Među najavljenim prioritetima mađarskog predsedavanja EU je i politika proširenja, kao i pitanja konkurentnosti, evropske odbrambene politike i ilegalne imigracije, istakla je danas na brifingu za novinare zamenica portparola EP Delfin Kolard.

Ona je dodala da će poslanici EP u sredu u 9.00 sati razgovarati sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom o programu mađarskog predsedavanja Savetom EU, koje je počelo 1. jula 2024. godine.

Prethodno bi u utorak u 9.00 sati, kako se dodaje na sajtu EP, Fon der Lajen trebalo da predstavi strukturu nove Evropske komisije, kao i raspodelu portfelja među kandidatima za komesare na Konferenciji predsednika EP, koju čine predsednica EP Roberta Mecola i lideri političkih grupacija.

Kolard je rekla da je EP spreman da započne proces saslušanja za potvrdu kandidata za komesare, ali će, kako je navela, pitanje vremenskog okvira biti jasnije kada EP dobije svu potrebnu dokumentaciju.

Poslanici EP će, pokazuje agenda plenarne sednice, razgovarati u sredu o brojčanoj snazi međuparlamentarnih delegacija.

Tokom plenarne sednice italijanski političar i bivši predsednik Evropske centralne banke Mario Dragi predstaviće svoj plan za jačanje konkurentnosti Evrope, a biće održana i debata o stavu Saveta o budžetu EU za narednu godinu.

Razgovaraće se i o ratu u Ukrajini, ratu u Pojasu Gaze i situaciji na Bliskom istoku i u Venecueli, kao i o drugim temama, uključujući mađarskim boravišnim dozvolama za građane Rusije i Belorusije.