24. septembar 2024 11:45

Žiofre: EU želi da za 50 odsto poveća finansijsku podršku projektu "Kreativna Evropa"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Žiofre: EU želi da za 50 odsto poveća finansijsku podršku projektu "Kreativna Evropa"

Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ

BEOGRAD - Ambasador EU u Srbiji Emanuele Žiofre izjavio je danas na otvaranju drugog dana Evropske nedelje mogućnosti da EU ima plan da u narednim godinama poveća svoju finansijsku podršku projektu "Kreativna Evropa".

"Od početka programa skoro 300 srpskih organizacija je dobilo grantove u okviru programa 'Kreativna Evropa' vredne 24 miliona evra. To su kompetativni grantovi i pokazuju kapacitet srpske kulture", poručio je Žiofre.

Dodao je da EU želi da ostane saradnik Srbije na tom projektu i podsetio da je današni drugi dan Evropske nedelje mogućnosti posvećen kulturi i turizmu.

"Želimo da podržimo sve one koje se bave zaštitom kulurnog nasleđa to je dragocen deo onoga što je naš evropski indetitet", rekao je Žiofre.

Ocenio je da kulturni elementi povezuju evropske narode i ujedinjavaju ga u različitosti koju slave. "Želimo da se kulturno nasleđe i sve vrednosti vide ne samo u Evropi već u celom svetu", rekao je Žiofre i dodao da će EU podržavati zaštitu srpskog kulturnog nasleđa.

Osvrnuo se i na projekat "EU za kulturno nasleđe i turizam" i naveo da je 22 miliona evra EU uložila u njega, poručivši da EU veruje u ovaj projekat.

"Osam različitih opština iz cele Srbije učestvuje u ovom programu, uglavnom u istočnoj Srbiji, regiji koja zaslužuje pažnju i koja može mnogo da donese Srbiji, kako po pitanju kulturnog nasleđa, tako i ekonomski", ocenio je Žiofre.

Podsetio je da je EU pomogla rekonstruisanje Golubačke tvrđave, kao i da EU ulaže u infrastrukuturu Rajačkih pimnica, stare vinarije iz 19. veka.

"Ponosimo se što ovaj projekat omogućava toj regiji da ponovo nađe svoje korene i postane turistička atrakcija", naveo je Žiofre.

Naveo je da lokalni akteri iz oblasti turizma dobijaju različite grantove, koji pomažu da se razvijaju privatni smeštaji.

Istakao je da je EU pokreće incijativu u tri oblasti kada je kultura Zapadnog Balkana u pitanju, među koje spada i borba protiv nelegalne trgovine umetničkim delima, kao kulturno pomirenje na Zapadnom Balkanu.

Pomoćnik ministara kulture Stanko Blagojević istakao je saradnju u oblasti kulture koja postoji između Srbije i EU.

"Postoji čitava lepeza projekata koji su realizovani, od književnosti i filma pa sve do video gejminga. Ministarstvo kulture je jako posvećeno u daljim oblicima saradnje", rekao je Blagojević.

Blagojević je dodao da je doprinos EU kao katalizatora veoma važan i da je podrška koju Srbija dobija prepoznata i da predstavlja osnov je za dalju saradnju.

"Kultura Srbije nije budžetski potrošač, luksuz ili duhovna vrednost, ona je globalno prepoznata", poručio je on.

Blagojević je dodao da mesta poput Topole i Rajačkih pimnica imaju turistički potencijal i da je EU to prepoznala.

"Što se tiče današnje razmene, biće veoma plodna, imajući u vidu da je naša saradnja u oblasti kulture odlična u svakoj većoj aktivnosti", navodi Blagojević.

Drugi dan Evropske nedelje mogućnosti posvećen je kulturi i kulturnoj saradnji Srbije i Evropske unije.

Druga po redu Evropska nedelja mogućnosti ove godine održava se od 23. do 26. septembra u Beogradu u Evropskoj kući, kao i 27. septembra u Nišu, pod sloganom "Možeš i ti".

Organizuju ga partnerski Delegacija Evropske unije u Srbiji i Vlada Republike Srbije.