21. jun 2023 14:18

Ministarstvo za evropske integracije i Službeni glasnik otpočeli saradnju predstavljanjem knjige "Osnivački ugovori EU"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministarstvo za evropske integracije i Službeni glasnik otpočeli saradnju predstavljanjem knjige "Osnivački ugovori EU"

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - Predstavljanjem knjige "Osnivački ugovori Evropske unije" danas je u knjižari "Geca Kon" otpočela saradnja između Ministarstva za evropske integracije i Službenog glasnika, a memorandum o saradnji potpisali su resorna ministarka Tanja Miščević i direktor Službenog glasnika Mladen Šarčević.

Predstavljanju knjige "Osnivački ugovori EU", prisustvovao je i ambasador EU u Srbiji Emanuel Žiofre.

 

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević zahvalila je ambasadoru Žiofreu što po prvi put ima mogućnost da razgovara o dnevnim stvarima i izmenama koje proces integracije donosi svim građanima Srbije.

Miščević je rekla da ova knjiga nije njena zasluga i da je to plod rada odeljenja za prevođenje ili pravljenje nacionale verzije, kao i drugih ministarstva koji su bili uključeni.

"Prevod prava Evropske unije i pravljenje nacionalne verzija prava EU je takođe jedan od kriterijuma za članstvo. Mi ga zaboravljamo, zato što on ide tiho, dugotrajan je i reč je o velikom poslu koji nije samo grubi prevod, već pravno usklađivanje sa terminologijom prava koje mi imamo, ali i pronalaženje novih terminoloških odgovora na neke od pitanja koja nismo da sada videli u našem pravnom poretku", objasnila je ministarka.

Ona je dodala da zadatak na izradi ovog prevoda i knjige traje još od osnivanja Kancelarije za Evropske integracije i da je to veliki projekat.

"Ovo je odlična prilika imajući na umu da je Službeni glasnik službeno glasilo, da objavljuje pravo, domaće pravo, a ovaj dokument našim ulaskom u EU postaje domaće pravo. Vreme je da počnemo da ga izučavamo", rekla je ona.

Šef delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre je rekao da zna koliko su Miščević i Šarčević predano radili na ovoj knjizi, ali da pored toga što je ova knjiga pravna i ozbiljna ona ukazuje i na jednu priču.

"To je priča o evropskim narodima koji su odlučili da zajedno definišu pravila saradnje i postizanja kompromisa, umesto da budu neprijatelji. Mi umemo da zaboravimo da mirovni projekat koji Evropska unija i jeste, ustvari predstavljaju ovi osnivački ugovori i pravila koja su tokom brojnih sati ispregovarali buduće članice EU, kako bi našli kompromis za buduće funkcionisanje", dodao je Žiofre.

On je rekao da je ova knjiga i pričao o tome kako se EU razvija.

"Ovo je takođe priča o tome kako napredujemo, jer od tih osnivačkih akata su se ugovori dalje razvijali, a EU se dalje se razvijala i jedan od poslednjih takvih ugovora je Lisabonski. Ova knjiga će poslužiti studentima, profesorima, praktičarima da imaju jednu kjnigu sa preciznim zakonskim proverenim prevodom tih ugovora koji predstvljaju izvor svih dogovorenih pravila u EU koji su uskađeni i pravila koje zemlja Srbija kao kandidat treba da pretoči u svoje zakonodavstvo", objasnio je ambasador.

Direktor Službenog glasnika Mladen Šarčević je rekao da je velika čast da može da se objavi saradnja i da Evropska komisija pomaže projekte iz oblasti kulture i obrazovanja.

"Novina u Službenom glasniku je i oblast visokog obrazovanja, nauke i mnogih projekata koje ćemo promovisati. Želja nam je da mladi ljudi iz oblasti visokog obrazovanja- studenti, apsolventi, doktoranti, dođu do što bolje literature kako bi što kvalitetnije uradili svoje radove, a da im svi u tome pomognemo", istakao je on.

Knjiga "Osnivački ugovori EU" je zajednički projekat Službenog glasnika, Ministarstva za evropske integracije, uz finansijsku pomoć delegacije Evropske unije u Srbiji.