22. jun 2023 15:36

Ivana Antonijević: Program Garancija za mlade je proces spajanja institucija sa mladima

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ivana Antonijević: Program Garancija za mlade je proces spajanja institucija sa mladima

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Na panelu Evropska godina veština u okviru drugog dana EU nedelje mogućnosti, pomoćnica ministra za turizam i omladinu, Ivana Antonijević, istakla je da potpisivanje ugovora o podršci EU - program Garancija za mlade, predstavlja proces spajanja institucija sa mladima.

"Vlada Srbije je usvojila svoje prioritete. Usvojena je Strategija za mlade Vlade Srbije za narednih sedam godina, a u okviru te strategije prepoznato je pet specifičnih ciljeva u kojima ćemo se kretati i koji su ciljevi koje želimo da postignemo kada su mladi u pitanju", rekla je Antonijević.

Pomoćnica ministra izrazila je čvrsto uverenje da je Srbija na evropskom putu i da će oni koji su danas mladi, u trenutku kada Srbija postane deo EU, biti građani EU.

"Ono što mi želimo da postignemo implementacijom strateških dokumenata jeste da mladi čvrsto veruju u sebe i u strateški evropski put koji Srbija ima", istakla je Antonijević.

Navela je da je u okviru pet strateških prioriteta određeno da omladinski rad treba da bude prepoznat u sistemu formalnog i neformalnog obrazovanja.

"Kroz Garanciju za mlade govorimo o procesu spajanja institucija sa mladima, a ja čvrsto verujem da mesto spajanja nije više u institucijama i da je potrebno izaći iz institucija i predstvati sve ono što postoji kao prilika za mlade upravo njima tamo gde se nalaze, a pogotovo kada govorimo o osetljivim grupama mladih", rekla je Antonijević.

Ona je, govoreći o statusu mladih, istakla da mladi moraju biti prepoznati u svim oblicima i politikama, te da su uloga Ministarstva za omladinu i sport, ali i strateškog dokumenta, da koordiniraju različite procese i aktere i da se razmišlja o tome gde su mladi, šta žele i da ono što se kreira za mlade do njih i dosegne.

Martin Klauke iz Delegacije EU u Srbiji, istakao je da je evropska godina veština pokrenuta ove godine na inicijativu Evropske komisije, sa ciljem da povrati svest i fokus stavi na značaj veština u današnjim društvima i ekonomijama.

"Ako obratite pažnju na statistiku, 77 odsto zaposlenih u EU kažu da imaju problema da pronađu kvalifikovane radnike i mislim da je statistika u Srbiji oko 30 odsto", rekao je Klauke.

Komentarišući različitosti koje postoje među ljudima, Klauke je ukazao da je važno biti ujednjen u različitostima i da je Erazmus odličan instrument za promociju toga.

Sofija Dukuć iz Fondacije Tempus rekla je da su projekti bitni kako bi osnažili mlade, podstakli razmenu iskustva i podstakli ih da budu bolji.

"Kroz te projekte priliku za moblinost imaju i oni koji rade u sektoru obrazovanja, ali i sami učenici", rekla je Dukuć.

Govoreći o projektima, poseban akcenat je stavila na projekte u sektoru stručnog obrazovanja i obuka koji, prema njenim rečima, svake godine pruži mogućnost izvesnom broju učenika da odu na stručnu praksu negde u zemlje učesnice programa.

"Tu je i sektor neformalnog obrazovanja koji mladima u drugom segmentu omogućava da se pronađu, razumeju svoje želje i mogućnosti, ali i da ih pomire", rekla je Dukuć.

Dukić je ukazala i na Europaš kao jednu od inicijativa Evropske unije za povećanje transparentnosti kvalifikacija i mobilnosti građana u Evropi koja mladima pomaže da sebe bolje predstave na tržištu rada.