23. jun 2023 12:49

Žigmanov: Srbija je spremna da iskoristi mogućnosti iz programa EU Građani

Izvor: TANJUG

podeli vest

Žigmanov: Srbija je spremna da iskoristi mogućnosti iz programa EU Građani

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ

BEOGRAD - Srbija je spremna da iskoristi sve što donosi program EU Građani, jednakost, prava i vrednosti koji je najveći fond ikada za promociju zašte prava i vrednosti EU, a u kojem bi uskoro trebalo da uzme učešće, izjavio je ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov u uvodnom delu trećeg dana EU nedelje mogućnosti.

“Jedan od važnih programa EU je program Građani, jednakost, prava i vrednosti. Nadamo se skorom potpisivanju sporazuma sa Evropskom komsijom za učešće u tom program”, rekao je Žigmanov u uvodom delu dana posvecehnog kulturi, medijima i civilnom društvu i dodao da je ovo prvi put da Srbija promoviše učešće u tom programu.

 

Prema rečima ministra, taj program je najveći fond ikada za promociju zaštite prava i vrednosti EU i značajno doprinosi postizanju veće jednakosti, vladavine prava i jačanju demokratije.

Program daje podršku organizacijama civilnog društva u promociji evropskih vrednosti, rekao je Žigmanov i dodao da različiti korisnici iz Srbije već sada mogu da podnose projekte uz uslov da u trenutku potpisivanja ugovora Srbija ima potpisan sporazum.

Podsetio je da je taj program nasledio program Evropa za građane u kojem je Srbija kao država ostvarila odlične rezultate. Dodao je da upravo zato postoji šansa da do 2027. povučemo značajno više evropskih sredstava.

“EU kroz porgam Građani, jednakost, prava i vrednosti želi da vidi projekte kojima se promoviše veće uključivanje građana u procese donošenja odluka i izradnji demorkatskog društva, projekte koji se bore protiv netolerancije, rasizma, transfobije, svakog vida diskimninacije, protiv govora mržnje, rodno zasnovanog nasilja, nasilja nad decom”, rekao je on.

Program kako kaže, različitim akerima daje mogućnost da sarađuju, razmenjuju iskustva, mišljenja sa kolegama iz država širom Evrope. Na taj način oni jačaju kapacitete i prpiremaju se za korišćenje fondova koji će nam biti dopstuni u trenutku pristupanja i prvenstveno se osnažuju za traženje odogovora na drštvene izazove sa kojima se suočavaju pođednako sve države regiona, ali i EU.

“Kroz aktivnosti u tom program razvija se dijalog na različitite teme o obeležavanju važnih i prelomnih trenutka u modernoj istoriji EU, preko stanja demokratije, uticaja EU integracija na demorakratizaciju, pa do položaja i problema mladih i ranjivih grupa”, naveo je ministar i naglasio da je upravo ta širina opsega najvredina tema i karakteristika progarma.

Žigmanov je izrazio očekivanje da će Ministarstvo biti i zvanična kontakt tačka u Srbiji za program. Dodao je da ih nakon potpisivanja očekuje mnogo rada na promociji programa i poručio zemenici šefa Delegacije EU u Srbiji Plameni Halačevoj, koja je govorila takođe u uvodnom delu današnjeg trećeg dana EU nedelje mogućnosti da je Srbija spremna da ugrabi mogućnosti koje pruža program kao i da se nada zajedničkom uspehu u korišćenju sredstava.