23. jun 2023 16:34

Predstavljene EU mogućnosti za novinare iz Srbije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Predstavljene EU mogućnosti za novinare iz Srbije

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ

BEOGRAD - Prilike koje EU nudi medijima u Srbiji kroz projekat Puls Evrope predstavljene su danas, u Beogradu trećeg dana EU nedelje mogućnosti.

Prema rečima vođe projekta Marine Rakić za novinare se organizuju grupne tematske posete zemljama članicama EU, ali i regiona, kao što je to bila Albanija 2022, u vreme kada je Tirana bila evropska prestonica mladih.

Uz grupne posete kroz projekat mogućnost da izveštvaju iz zemalja članica EU dobijaju i individulani novinari, ukoliko podnesu prijavu sa obrazloženom temom koju bi istraživali u nekoj od zemalja EU.

Kroz taj projekat pokrenut neposredno pred izbijanje pandemije, a koji je zaživeo u punom kapacitetu u avgustu 2021. prošlo je 198 novinara iz 32 redakcije, koji su imali priliku da izveštavaju iz Francuske, Malte, Portugala, Belgije Poljske, Švedske, i brojnih drugih zemalja.

Sa tih putovanja, nastalo je više od 322 priloga, od čega više od devet sati TV programa i četiti sata radijskih emisija u kojima se govorilo o izbeglicama iz Ukrajine, njihovom zbrinjavanju, energetskoj tranziciji, rodnoj ravnopravnosti, zaštiti životne sredine, inovacijama. pravljenja piva od reciklirane vode.

Cilj je, kako je navela Rakić, da učestvuje što veći broj medija, kako bi se upoznali sa dobrim evropskim praksama, i da u program budu uključni i lokalni i reglionalni mediji, rekla je Rakić na panelu održanog trećeg dana EU nedelje mogućnosti koji je bio posvećen kulturi, medijima i civilnom društvu.

Glavni uslov za učesće u programu Puls Evrope je, prema rečima Rakić, poštovanje Etičkog kodeksa i profesionalnih standarda kao i znajne engleskog jezika.

U okviru EU nedelje mogućnosti koja traje od 19. do 23. juna održavaju se brojne sesije i debate u tri grada: Beogradu, Nišu i Novom Sadu koje obuhvataju različite oblasti – ekonomiju i biznis, obrazovanje, mlade i sport, kulturu, medije i civilno društvo, lokalni razvoj i zelenu tranziciju, poljoprivredu.

Tokom pet dana, planirano je održavanje više od 120 informativnih sesija i panela, a zainteresovani će moći da saznaju kako da konkurišu za programe, projekte i fondove EU. Biće predstavljene brojne mogućnosti za preduzetnike, privrednike, poljoprivrednike, studente, učenike, nastavnike, inovatore, institucije, lokalne samouprave, medije udruženja građana i druge organizacije.

EU nedelju mogućnosti partnerski organizuju Delegacija EU u Srbiji i Vlada Srbije a među glavnim učesnicima tog važnog događaja bili su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministri Tanja Miščević, Nikola Selaković, Đorđe Milićević, kao v.d ministra prosvete, šef delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre.

Među danšnjim učesnicima bili su ministar Tomislav Zigmanov i zamenik šefa delegacije EU Plamena Halačeva kao i predstavnici Ministarstva kulture.