23. jun 2023 17:03

Radulović na EU nedelji mogućnosti: 150 organizacija iskoristilo bespovratna sredstva programa Kreativna Evropa

Izvor: TANJUG

podeli vest

Radulović na EU nedelji mogućnosti: 150 organizacija iskoristilo bespovratna sredstva programa Kreativna Evropa

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ

BEOGRAD - Rukovodilac deska Kreativna Evropa Srbija Vuk Radulović ocenio je danas da je "EU nedelja mogućnosti" a čije je održavanje u toku, veoma važan događaj i dobra prilika za nova partnerstva, povezivanja, kao i širenja saradnje i razmišljanja o zajedničkom apliciranju za evropske fondove iz kojih je samo u okrviru Programa Kreativna Evropa iskorišćeno 12 miliona evra bespovratnih sredstava..

"EU nedelja mogućnosti" važna je i kao prilika za predstavljanje programa i mogućnosti koje predstavnici kulturne scene mogu da koriste, naveo je Radulovićt na panelu O značaju i perspektivama saradnje u okviru programa Kreativna Evropa.

 

Radulović je podsetio da su rezultati u prethodnom ciklusu programa Kreativne Evrope bili odlični i da je skoro 150 organizacija iz Srbije koristilo bespovratna sredstva Programa Kreativna Evrope, u vrednosti od 12 miliona evra.

Najnoviji rezultati istraživanja za novi ciklus od 2021. do 2027. pokazuju još intenzivniju saradnju i da još veći broj organizacija aplicira, rekao je Radulović .

Projekat razvija i promoviše evropsku kultrnu i jezičku raznolikost i nasleđe te da povećava kompetitivnost i ekonomski potencijal kulturnog i kreativnog a naročito audiovizuelnog sektora.

Istovremeno on podržava i mobilnost umetnika.

U okviru "EU nedelje mogućnosti" koja traje od 19. do 23. juna održavaju se brojne sesije i debate u tri grada: Beogradu, Nišu i Novom Sadu koje obuhvataju različite oblasti – ekonomiju i biznis, obrazovanje, mlade i sport, kulturu, medije i civilno društvo, lokalni razvoj i zelenu tranziciju, poljoprivredu.

Tokom pet dana, planirano je održavanje više od 120 informativnih sesija i panela, a zainteresovani će moći da saznaju kako da konkurišu za programe, projekte i fondove EU. Biće predstavljene brojne mogućnosti za preduzetnike, privrednike, poljoprivrednike, studente, učenike, nastavnike, inovatore, institucije, lokalne samouprave, medije udruženja građana i druge organizacije.

EU nedelju mogućnosti partnerski organizuju Delegacija EU u Srbiji i Vlada Srbije a među glavnim učesnicima tog važnog događaja bili su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministri Tanja Miščević, Nikola Selaković, Đorđe Milihević, kao v.d ministra prosvete, šef delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre.

Među danšnjim učesnicima bili su ministar Tomislav Zigmanov i zamenik šefa delegacije EU Plamena Halačeva kao i predstavnici Ministarstva kulture, Gete instituta, GIZ-a, Filmskog centra Srbije.