26. jun 2023 19:54

Završena EU nedelja mogućnosti uz poruku - Lokalni razvoj brži uz podršku EU

Izvor: TANJUG

podeli vest

Završena EU nedelja mogućnosti uz poruku - Lokalni razvoj brži uz podršku EU

Foto: TANJUG/DIMITRIJE NIKOLIĆ

NIŠ - Prilike koje su na raspolaganju građanima Srbije u okviru prekograničnih i transnacionalnih projekata predstavljene su danas u Nišu, tokom petog i poslednjeg dana EU nedelje mogućnosti.

Zaštita životne sredine, promocija zapošljavanja, podsticanje turizma i kulturne baštine, neki su od prioritetnih projekata prekogranične saradnje, a koje u najvećoj meri, bespovratnim sredstvima, finansira Evropska unija, naglašeno je današnjim panelima koji su bili posvećeni lokalnom razvoju i životnoj sredini.

Cilj svih tih projekata je poboljšanje kvaliteta života ljudi na lokalu.

U uvodnom delu šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre, ministarka za evropske integracije Tanja Miščević i zamenik premijera Severne Makedonije Bojan Maričik potpisali su novi ciklus prekogranične saradnje dve zemlje.

Ukupna vrednost tog Programa je skoro 9,8 miliona evra, doprinos EU finansiranja iznosi 8,4 miliona evra, od čega će u Srbiji imati koristi stanovnici Jablaničkog okruga - Leskovca i opština Bojnik, Lebane, Medveđa, Vlasotince i Crna Trava, Pčinjskog okruga - Vranja i Vranjske Banje i opštine Vladičin Han, Surdulica, Bosilegrad, Trgovište, Bujanovac i Preševo.

Na skupu je ocenjeno kao jako važno da projekat podrazumeva, ne samo međusobne posete partnera u Srbiji i Severnoj Makedoniji, već i posete EU kako bi implementirali dobre evropske prakse.

Danas se moglo čuti i o projekatu koji je uključivao saradnju škola iz Vranja i Kumanova, čije su se učeničke zadruge povezale, a deca upoznala i proširila vidike.

Takođe, predstavljeni su i programi saradnje sa Bugarskom, Rumunijom, Mađarskom, Hrvatskom, Crnom Gorom i BiH, kao i transnacionalni programi ADRION, Urbact i Dunavski program.

Govorilo se i o podršci uslugama socijalne zaštite, o unapređenju lokalnog razvoja - Program Exchange 6, o umrežavanju, odnosno bratimljenju gradova (CERV), o lokalnoj demokratiji na Zapadnom Balkanu i reintegraciji Roma.

Predstavljen je i program EU PRO plus, koji podržava stanovnike 99 opština u Srbiji.

Životna sredina i energija bile su važne teme petog dana EU nedelje mogućnosti, gde je publika mogla da sazna kako da se prijavi za smanjenje računa za struju uz pomoć EU.

Sesije i debate u okviru EU nedelje mogućnosti održane su u tri grada - Beogradu, Nišu i Novom Sadu - i obuhvatale su različite oblasti - ekonomiju, biznis, obrazovanje, mlade, sport, kulturu, medije, civilno društvo, lokalni razvoj, zelenu tranziciju, poljoprivredu.

Ambasador Žiofre se tokom posete Nišu sastao sa gradonačelnicom Niša, Draganom Sotirovski, a obišao je i arheološki park Medijana.