5. oktobar 2023 17:26

EU PRO Plus fond pomogao preduzetnicima u Kruševcu

Izvor: TANJUG

podeli vest

EU PRO Plus fond pomogao preduzetnicima u Kruševcu

Foto: Tanjug video

KRUŠEVAC - Vlasnica poslastičarnice Ramonda Dezert iz Kruševca Gordana Petković, rekla je danas za Tanjug da je njeno preduzeće dobilo pomoć iz EU fondova, a ta sredstva su investirali u proizvodnju.

"Do saradnje je došlo na taj način što smo, videvši konkurs "EU PRO Plus" fonda aplicirali za fond, napravili biznis plan, jer su nam bila potrebna sredstva za proizvodnju. Do tada smo radili sa nekim kućnim aparatima. Bila nam je potrebna profesionalna oprema, što se uklapalo u program ženskog preduzetništva koje je nosilo veći broj poena. I na taj način od oko 600 korisnika 200 ljudi u Srbiji je dobilo novac. Mi smo bili jedni od njih", kazala je Petković.

Ona je to izjavila povodom posete njenoj poslastičarnci delegacije EU, koja je u poseti Kruševcu.

"Ukupan fond kojim raspolažemo je 25.000 evra, od čega je bilo 25 odsto našeg učešća. Ostatak sredstava je donirala EU bez obaveze vraćanja novca, ali smo bili u obavezi da zaposlimo tri nova radnika i da ne otuđimo sredstva u naredne dve godine", rekla je Petković.

Ona je navela da je uslov dobijanja pomoći i doprinos društveno odgovornom poslovanju pa su u obavezi da doniraju jedan deo srestava u društveno odgovorne aktivnosti.

Kako Petković kaže, od novca koji su dobili investirali su prvenstveno u konvektomat - profesionalnu peć za pečenje korica, nabavili su dva miksera, aparat za seckanje oraštastih plodova, frižider, zamrzivač, profesionalni sto za rad i laminator - aparat za razvlačenje fondana.

"To nam je ubrzalo proizvodnju dva do tri puta, samim tim i broj porudžbina se povećao. Zahvaljuući u tome smo bili u prilici da otvorimo i poslastičarnicu, jer nismo morali da investiramo veći deo našeg novca u proizvodnju i posao se udvostručio", rekla je Petković i dodala da su sredstva koja su dobili na EU konkursu isključvo morali da ulože u proizvodni deo.