6. oktobar 2023 12:29

Kaja Kalas: EU mora da bude spremna za proširenje, 2030. godina deluje predaleko

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kaja Kalas: EU mora da bude spremna za proširenje, 2030. godina deluje predaleko

Foto: TANJUG/EFE/VILLAR LOPEZ

GRANADA - Estonija podržava sve zemlje koje žele da se pridruže EU, izjavila je danas u Granadi premijerka te države Kaja Kalas i ocenila da EU mora da se pripremi na proširenje i to brzo, a da 2030. godina u tom pogledu "deluje predaleko".

Kalas je novinarima u Granadi, gde se održava neformalni sastanak šefova država i vlada EU, rekla da proširenje treba da bude proces zasnovan na zaslugama, ali da ga treba ubrzati i istakla da prošlo mnogo godina od kada je poslednja članica prihvaćena u EU.

Ona je naglasila da, kada se govori o proširenju, postoje dve strane, od kojih je jedna EU, koja mora da bude spremna za to.

"Mi moramo da uradimo sve sa naše strane. Ako zemlje ispune kriterijume, onda nastavljamo sa procesom pregovora. Ne može da zemlja uradi ono što treba sa njene strane, a mi kažemo da mi nismo spremni. Godina 2030. izgleda daleko. Moramo da se, sa naše strane, krećemo brže od toga kako bismo bili spremni", rekla je Kalas.

 

Ona je naglasila da Estonija podržava proširenje i da bi sve zemlje od toga imale koristi.

"Podržavamo sve zemlje koje žele da se pridruže EU. Ako sprovedu neophodne reforme i preduzmu korake, kao što smo mi uradili", rekla je Kalas.

Kalas je objasnila da je u interesu same Evrope da zemlje sprovedu reforme, da postoji vladavina prava i demokratija i da nema korupcije, što pospešuje i ekonomiju.

Ukazala je i da kada zemlje koje teže članstvu u EU, a koje EU sada finansijski podržava, postanu deo EU, onda dolazi do konvergencije i prosperitet tih zemalja raste i onda im više nije potrebna tolika podrška EU.

"Imamo dve strane, a mi moramo da budemo spremni kao EU. I moramo brzo to do toga stignemo, jer u suprotnom, ako zemlje ispune sve kriterijume, pogrešno je reći im da mi nismo spremni sada kada su ih ispunili. Moramo da uradimo domaći sa naše strane, a 2030. godina deluje predaleko", navela je Kalas.

Ona je dodala da će se tokom današnjeg sastanka u Granadi razgovarati i o strateškom planu za budućnost Evrope i povećanju njene odbrambene spemnosti, kao i o pritisku migracija.