9. novembar 2023 21:05

Žiofreu predata Godišnja knjiga preporuka Nacionalnog konventa o EU

Izvor: TANJUG

podeli vest

Žiofreu predata Godišnja knjiga preporuka Nacionalnog konventa o EU

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Koordinatorka Nacionalnog konventa za Evropsku uniju Bojana Selaković uručila je dans šefu delegacije EU u Srbiji Emanueleu Žiofreu Godišnju knjigu preporuka Nacionalnog konventa, dan nakon što je Evropska komisija objavila Godišnji izveštaj za Srbiju.

Kako je saopšteno iz Nacionalnog konventa, preporuke te organizacije i Evropske komisije u najvećem broju oblasti se ponavljaju iz godine iz godinu, što, kako se ističe, reflektuje spremnost države da iskreno pristupi ispunjavanju obaveza u okviru pregovaračkog procesa.

Nacionalni konvent ocenjuje da ovogodišnji izveštaj "ne konstatuje ukupan značajniji napredak Srbije u odnosu na prethodne godine".

"Iako je, za razliku od prethodnog izveštaja, ove godine u najvećem broju poglavlja konstatovan napredak u poslednjih godinu dana, koji je se posebno ističe od strane najviših predstavnika vlasti, ukupan nivo pripremljenosti Srbije povećan je samo za Poglavlje 17: Ekonomska i monetarna politika", kaže se u saopštenju.

U saopštenju se ukazuje na to da sva poglavlja koja su dobila pozitivnije ocene za određene segmente u odnosu na prošlogodišnji izveštaj i dalje sadrže značajan broj neispunjenih obaveza, koje se ponavljaju duži niz godina, posebno u oblastima fundamentalnih principa, kao i Poglavlja 23 i 24.

Dodaje se da u oblasti slobode medija, Izveštaj pohvaljuje nove zakonodavne mere koje su predviđene za jačanje uloge REM-a, ali takođe napominje da zakonodavni proces nije završen potpuno u skladu sa pravnim tekovinama Evropske unije i evropskim standardima i da je ponovo otvorio debatu o državnom vlasništvu medija što je u suprotnosti sa Medijskom strategijom.

"Nacionalni konvent o Evropskoj uniji smatra da bi ovogodišnji izveštaj o napretku trebalo da bude poziv budućoj Vladi da mnogo ozbiljnije i objektivnije sagleda nalaze i preporuke iz Izveštaja Evropske komisije nego što su to činile prethodne Vlade. Za takvu vrstu dijaloga, Nacionalni konvent o Evropskoj uniji i dalje ostaje iskren i posvećen partner", stoji u saopštenju.