21. novembar 2023 13:11

Ljubić predstavio Belu knjigu 2023: Najveći učinak napravljen je u energetici i carinama

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ljubić predstavio Belu knjigu 2023: Najveći učinak napravljen je u energetici i carinama

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Direktor Saveta stranih investitora (FIC) Aleksandar Ljubić izjavio je danas, predstavljajući Belu knjigu 2023, da je ove godine napravljen veći indeks napretka i da je iznosio 1,36.

Kako je naveo, kod 29 preporuka zabeležen je dobar napredak, kod 78 preporuka bilo je određenog napretka, a kod 276 napretka nije bilo.

 

"Važno nam je da postignemo cilj da 50 odsto preporuka bude ispunjeno, a najbliži smo tome bili 2019. godine kada je usvojeno 40 odsto preporuka", rekao je Ljubić.

Istakao je da je najveći učinak napravljen u energetskom sektoru, fiskalizaciji, carinama, zapošljavanju stranaca i zaštiti potrošača.

Govoreći o investicijama, Ljubić je istakao da je neophodno obezbediti da udeo investicija u BDP-u bude 25 odsto da bi se ostvario rast od pet procenata, tako da je, kada je o Srbiji reč, neophodno da domaći investitori dostignu ulaganje od 10 odsto BDP-a.

 

Naveo je da 60 odsto investicija u Srbiju stiže iz Evropske unije i da je investicije iz EU moguće povećati.

„Srbija je lane imala 4,4 milijarde evra direktnih stranih investicija, a podaci za ovu godinu su takođe dobri i pokazuju da je za 10 meseci bilo 3,4 milijarde evra investicija“, rekao je Ljubić.

Kada je reč o sugestijama za pregovore sa EU, istakao je da je neophodno da se domaći propisi usklade sa standardima.

„Neophodno je i da se inflacija vrati u predviđene ciljne okvire, da se fiskalna opterećenja optimizuju, smanje javni rashodi i poboljša poslovanje javnih preduzeća“, rekao je Ljubić.